Fotorobot osumljenca, s katerim naj bi se odpeljala hrvaška najstnica. Foto: YouTube
Fotorobot osumljenca, s katerim naj bi se odpeljala hrvaška najstnica. Foto: YouTube
Antonija Bilić
Antonijo iščejo oblasti, sosedje in sorodniki. Foto: YouTube
Iskalna akcija za štoparko

Umor je Paravinja, ki so ga ujeli danes popoldne v BiH, priznal na zaslišanju v Banja Luki, so sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva. Po poročanju hrvaških medijev so Paravinjo ujeli na območju Donjih Srđevićev v Republiki srbski, kjer se je skrival zadnje dni. Ob aretaciji ni kazal odpora, bil pa je v dobri telesni kondiciji. Policisti domnevajo, da je imel pri skrivanju pomagače iz vasi.

Na izredni novinarski konferenci, ki so je sklicali v nedeljo zvečer v Banja Luki, sta tudi direktor policije Republike srbske Gojko Vasić in namestnik glavnega direktorja Hrvaške policije Milijan Brkić potrdila, da je Paravanja priznal umor. Niso želeli razkriti podrobnosti zločina, niti kraja na katerem je odvrgel truplo najstnice zaradi spoštovanja do družine Bilićeve, so poročali hrvaški spletni portali.

Vasić in Brkić sta poudarila, da 43-letnem Paravanji pri zločinu ni nihče pomagal. Hrvaška policija je napovedala, da bodo v ponedeljek začeli intenzivno iskati truplo umorjene 17-letnice. Sicer so je brezuspešno iskali v prejšnjih treh tednih na širšem območju Dalmacije.

Forenzična preiskava je pokazala, da lasje, najdeni v tovornjaku pobeglega Paravinje, pripadajo prav izginuli Antoniji. Policisti so po izsledkih analize DNK za njim razpisali mednarodno tiralico in ga uradno imenovala za osumljenca ugrabitve 17-letne najstnice.

Preplaval Savo
Voznika tovornjaka so policisti Republike srbske v četrtek že obkolili, a mu je nato uspelo pobegniti v gozd. Njegova žena Miljana je oblastem priznala, da mu je pomagala pri nezakonitem prehodu čez mejo. Kot je dejala, je Paravinja pri Slavonskem Brodu preplaval Savo in tako prišel v Bosno in Hercegovino.

Policisti so preiskovali širše območje Drniša, od koder je doma mladoletna Antonija, ki je domačo hišo zapustila sedmega junija zjutraj. Okoli 10.00 so jo videli na mostu čez reko Čikolo v zaledju Šibenika, ko je štopala v smeri Splita. Zadnjič so signal njenega prenosnega telefona zaznali naslednji dan na območju Karlovca.

Možje v modrem so našli tudi pismo Paravinje, v katerem je ta zapisal, da z ugrabitvijo Bilićeve ni povezan in da naj iščejo črni mercedes z beograjsko registracijo. Zatrdil je, da si bo vzel življenje. "Zagotovo pa sta z dekletom nekaj časa potovala skupaj, saj to poleg njenih las v kabini tovornjaka dokazujejo tudi signali njunih prenosnikov," so sporočili policisti.

Njegova tarča so bile avtostoparice
Pravinja sicer že ima policijsko kartoteko v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Tam je za njim tiralica razpisana že od leta 2004, saj je bil obtožen posilstva in poskusa posilstva v Sarajevu, a ni prišel na prestajanje zaporne kazni.

Po svežih podatkih so bila njegove žrtve predvsem dekleta, ki so štopala ob cestah. Tudi pozimi leta 2002 naj bi med Jahorino in Palami poskusil posiliti dekle, je sporočila policija.

V rokah slovenskih in hrvaških policistov
Po poročanju portala Jutarnji.hr so ga slovenski organi že leta 2006 aretirali in privedli pred preiskovalnega sodnika, a ga je ta na podlagi varščine izpustil. Enako se je leto pozneje zgodilo v Nemčiji, kjer ga je na podlagi tiralice prijela tamkajšnja policija. Namesto da bi ga izročili Srbiji, ga je sodnik izpustil na svobodo, tako da se je Paravinja vrnil na Hrvaško, v kateri je nato nemoteno živel in delal.

Iskalna akcija za štoparko