Karzaj je slavil na volitvah, ki so jih zaznamovale številne prevare. Foto: Reuters
Karzaj je slavil na volitvah, ki so jih zaznamovale številne prevare. Foto: Reuters
Husn Bano Gazanfar
Poslanci so med drugim zavrnili kandidatko za ministrico za vprašanja žensk Husn Bano Gazanfar. Foto: EPA
ZDA
Na afganistansko bojišče bo odšlo še dodatnih 30.000 pripadnikov ameriške vojske.

Kan je bil minister za energijo in vodo v prejšnjem Karzajevem mandatu. Med Afganistanci pa je znan predvsem iz časov, ko je bil vodja v boju Afganistancev proti Sovjetski zvezi in pozneje še poveljnik v vojni proti talibanom. Hkrati je velik podpornik Karzaja in mu je med lanskimi predsedniškimi avgustovskimi volitvami pomagal k pridobitvi veliko volilnih glasov.

Parlament zavrnil tudi edino žensko kandidatko
"Od 24 kandidatov, ki so bili predlagani parlamentu, jih je le sedem uspelo dobiti zaupnico," je po koncu glasovanja oznanil predsednik parlamenta Mohamed Junus Kanoni. Poslanci so potrdili kandidate za ministre za šolstvo, notranje zadeve, obrambo, finance, kmetijstvo, kulturo in industrijo. Sedmerici kandidatov, ki je dobila podporo poslancev, je pred tem podporo izrazila tudi mednarodna skupnost. Med drugim je parlament zavrnil tudi kandidatko za ministrico za vprašanja žensk Husn Bano Gazanfar, ki je bila edina ženska med kandidati za sestavo nove vlade.

Soglasje parlamenta o ministrskih kandidatih je eden izmed redkih ukrepov, ko lahko poslanci izkažejo tudi svojo moč. 24 ministrskih kandidatov so tako že ves teden izpraševali o njihovih preteklih političnih odločitvah in novih načrtih.

Kdaj bo Karzaj predlagal nove kandidate, še ni znano
Karzaj je že sporočil, da bo predlagal nove kandidate. Kdaj bo to storil, za zdaj še ni znano. Njegovo odločitev o sestavi novih vladnih članov, ki jih je javnosti predstavil pred dvema tednoma, so politični analitiki kritizirali, saj naj bi "večina imen v času, ko država potrebuje nove ideje, osala istih", piše Reuters. Karzaj je že sporočil, da bo predlagal nove kandidate. Kdaj bo to storil, pa za zdaj ni znano.

Eden takšnih je že omenjeni Ismail Kan. Med Afganistanci je nepriljubljen predvsem iz časa državljanske vojne. Je pa zanimivo, da novi-stari afganistanski predsednik na mesto ministra za zunanje zadeve ni predlagal nikogar. Karzaj je dejal, da bo zunanjega ministra imenoval po mednarodni konferenci o Afganistanu, ki bo 28. januarja v Londonu.

Komisija določila datum parlamentarnih volitev
Afganistanska volilna komisija je v soboto potrdila, da bodo parlamentarne volitve v državi 22. maja. Volitve bodo potekale kljub pomislekom mednarodne skupnosti, da volilni sistem v tej nemirni državi nujno potrebuje reformo. Vodja afganistanske volilne komisije Ali Nadžafi je dejal, da bodo volitve potekale kljub pomislekom mednarodne skupnosti, da volilni sistem v tej nemirni državi nujno potrebuje reformo. Ob tem je dodal, da bo morala mednarodna skupnost Afganistanu pri izvedbi volitev pomagati s 50 milijoni ameriških dolarjev.

Zadnje parlamentarne volitve v deželi pod Hindukušem so bile septembra 2005, od začetka ameriške invazije na to državo pa je v njej potekalo troje volitev - poleg omenjenih parlamentarnih leta 2005 še dvojne predsedniške leta 2004 in avgusta lani. Mnogi kritiki so Karzaja pozvali, naj prihodnje parlamentarne volitve preloži, vendar je Karzaj vse pozive zavrnil.