Najprej bodo stavkali piloti, ki letijo na krajših razdaljah. Foto: EPA
Najprej bodo stavkali piloti, ki letijo na krajših razdaljah. Foto: EPA
Letala Lufthanse spet na tleh

Po napovedih največje nemške letalske družbe bo zaradi tega prizadetih okrog 180.000 potnikov. Stavko je z umikom pritožbe na odločitev delovnega sodišča, ki je predtem zavrnilo zahtevo za prepoved stavke, omogočila Lufthansa. Medtem ko je stavka prejšnji teden povzročila odpovedi poletov na daljših in srednje dolgih razdaljah, bodo v torek z dela odkorakali piloti, ki vozijo na krajših razdaljah. Piloti, ki letijo na daljših, pa se jim bodo ponovno pridružili v sredo.

Predstavnik sindikata Vereinigung Cockpit je v ponedeljek napovedal, da bi stavko lahko nato še podaljšali, če bo prišlo do zaostrovanj v pogajanjih. Zadnjo ponudbo o zvišanju plače, ki so jo pripravili v Lufthansi, so v sindikatu zavrnili v petek. V nemškem letalskem prevozniku so pilotom ponudili 4,4-odstotno zvišanje plače in enkratno izplačilo v višini skoraj dveh mesečnih plač.

Prejšnji teden odpovedali več kot 3.000 poletov
Piloti medtem vztrajajo pri 3,66-odstotnem zvišanju za petletno obdobje oz. skupaj 22-odstotnem zvišanju plače do aprila 2017. Med štiridnevno stavko, ki se je končala v soboto, je Lufthansa odpovedala 3.000 poletov, prizadetih pa je bilo 350.000 potnikov. Spor pilotov z družbo sega v april 2014, ko niso dosegli dogovora o plačah, od takrat pa so imeli piloti že 14 stavk.

Član uprave Harry Hohmeister je povedal, da so plače pilotov pri Lufthansi že zdaj višje kot pri drugih družbah. Vodstvo je odgovorno za vseh 120.000 zaposlenih in želi zagotoviti prihodnost družbe, kar pa ob več kot 20-odstotnem zvišanju plač pilotov ne bi bilo mogoče, je dodal. Družba ima zaradi stavke vsak dan približno 10 milijonov evrov škode, poleg tega je prizadet tudi njen ugled, česar ni mogoče denarno ovrednotiti, se pa srednjeročno že kaže pri številu rezervacij vozovnic, je še pristavil.

Letala Lufthanse spet na tleh