Foto:
Foto:
Južna Koreja
V Seulu so znova protestirali proti severnokorejskem jedrskem programu. Foto: EPA

"Poskusi bogatenja urana so bili uspešni in proces je v zaključni fazi," je poročala severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA in dodala, da se medtem nadaljuje tudi predelava plutonija za jedrsko orožje.

Pjongjang je sporočil, da so njegovi zadnji koraki odziv na še strožje sankcije, ki jih je mednarodna skupnost uvedla za to najbolj izorlirano državo na svetu zaradi njenega jedrskega in raketnega programa.

Glavni ameriški odposlanec za Severno Korejo Stephen Bosworth je med obiskom v Pekingu dejal, da trditve Pjongjanga razlog skrb. "Očitno je, da nam vse kar Severna Koreja počne na področju jedrskega razvoja povzroča skrbi," je bil jasen Bosworth, ki se v kitajski prestolnici mudi na pogovorih o ponovnem zagonu pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu.

Uranov program lažje skriit kot plutonijev
ZDA že dalj časa sumijo, da Severna Koreja poleg predelave plutonija izvaja tudi prikriti program bogatenja urana, vendar strokovnjaki menijo, da je še daleč od polnega razvoja uranovega jedrskega orožja.

Komunistična azijska trdnjava je leta 2006 izvedla svoj prvi jedrski poskus in sicer s plutonijevo bombo. Skrb pri programu bogatenja urana je, da je ta proces lahko prikriti, država pa ima tudi bogate zaloge uranove rude. Predelava plutonija poteka v jedrskem reaktorju v Jongbjonu, ki ga nenehno opazujejo ameriški sateliti.

Spodbudne novice zamenjala skrb
Severnokorejska delegacija pri ZN-u je Varnostni svet obvestila, da so v tem trenutku pripravljeni tako na sankcije kot na dialog. "Če želijo nekatere stalne članice VS-ja postaviti sankcije pred dialog, potem se bomo odzvali s krepitvijo jedrskega zastraševanja še preden se usedemo k pogovorom," je sporočila delegacija.

Do trditev Severne Koreje prihaja v času, ko se je že zdelo, da napetosti na korejskem otoku malce popuščajo. Pjongjang je izpustil dve ameriški novinarki in enega južnokorejskega delavca, v Seulu je prišlo do nepričakovanega srečanja med predstavniki Severne in Južne Koreje, obnovili so srečanja ločenih družin, konec avgusta pa so znova uvedli redni promet med državama.