Ko je zapustil britansko vojsko, je Simon Mann delal kot plačanec za južnoafriško podjetje, ki je nudilo vojaško svetovanje. Foto: Reuters
Ko je zapustil britansko vojsko, je Simon Mann delal kot plačanec za južnoafriško podjetje, ki je nudilo vojaško svetovanje. Foto: Reuters


Sojenje nekdanjemu britanskemu vojaku v glavnem mestu Malabu je trajalo en mesec, med sojenjem pa je priznal, da je sodeloval z zarotiniki, ki so hoteli z oblasti vreči predsednika Teodora Obianga Nguema in na njegovo mesto postaviti izgnanega opozicijskega voditelja Severa Mota. Ekvatorijalni Gvineji, z nafto bogati nekdanji španski koloniji, predsednik Nguema vlada že od leta 1979.

Tiha podpora državnemu udaru?
56-letni Mann je med sojenjem izrazil kesanje in razkril, da ni bil glavni zarotnik. Po njegovih besedah je bil to libanonski poslovnež Eli Calil, med vodilnimi zarotniki pa naj bi bil tudi Mark Thatcher, sin nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher. Med sodnim procesom Mannu je Južnoafriška republika zanikala njegovo trditev, da je tiho podpirala zarotnike. Državni udar naj bi tiho podpirale še številne druge države, med njimi Španija in ZDA.

Thatcher se je izognil ječi
Manna so skupaj s še 64 ljudmi aretirali leta 2004 v Zimbabveju, kjer je v zaporu preživel štiri leta zaradi preprodaje orožja. Po izpustitvi iz zapora je Ekvatorijalna Gvineja zahtevala njegovo izročitev. Enajst preostalih aretiranih, med njimi je Nick Du Toit, ki je pred sodiščem zatrdil, da ga je Mann novačil, že prestajajo svojo kazen v Ekvatorijalni Gvineji. Skupaj z Mannom je bil aretiran tudi Thatcher. Naslednje leto je v Južnoafriški republiki priznal, da je nevede sodeloval pri zaroti. Sin nekdanje britanske premierke je plačal 400.000 evrov globe in se izognil ječi.

T. V.