Hrvaški premier Plenković je na seji vlade zatrdil, da bodo most na Pelješac zgradili. Foto: BoBo
Hrvaški premier Plenković je na seji vlade zatrdil, da bodo most na Pelješac zgradili. Foto: BoBo
Most na Pelješac
Simulacija 2,4-kilometrskega mostu na Pelješac, za katerega je Hrvaška pridobila tudi 357 milijonov evrov evropskih sredstev. Foto: BoBo

Most naj bi s cesto povezal skrajni jug Hrvaške s preostalim delom države, ki ju zdaj ločuje ozek pas ozemlja BiH-a. A nekateri politiki v BiH-u poudarjajo, da bi njihova država tako izgubila možnost za dostop do odprtega morja.

"Most bomo zgradili, dialog z BiH-om se bo nadaljeval. O tem smo se pogovarjali tudi na julijski skupni seji vlad Hrvaške in BiH-a v Sarajevu," je povedal Plenković.

Kot je poudaril, Hrvaška izvaja dejavnosti v skladu z mednarodnim pravom, tako da bo most na Pelješac zgrajen na "nesporno hrvaškem ozemlju v notranjih vodah". Obljubil je, da bodo obenem zagotovili nemoten morski promet vsem plovilom iz BiH-a. "Tehnične značilnosti mostu so enake, kot jih je pred več kot desetimi leti predlagal BiH," je dejal.

Po njegovem mnenju gre za projekt, ki je koristen ne samo za Hrvaško, temveč tudi za BiH in Evropsko unijo, ki ga sofinancira.

Odgovor na Osmanovićevo pismo
Plenković je tako odgovoril bošnjaški strani v vrhu BiH-a in ministru za civilne zadeve Bosne in Hercegovine Adilu Osmanoviću, ki je v torek poslal pismo hrvaškemu ministru za morje, promet in infrastrukturo Olegu Butkoviću ter nekaterim predstavnikom EU-ja, med drugim tudi predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju. V pismu je opozoril, da bo BiH enostransko določil razmejitev na morju s Hrvaško, če Zagreb ne bo ustavil gradnje mostu na polotok Pelješac.

Omenil je pravico BiH-a do stika z odprtim morjem, kot je to določilo arbitražno sodišče v primeru spora o meji na morju med Hrvaško in Slovenijo.

Butković pripravlja odziv kolegu iz BiH-a
Hrvaški minister Butković je po današnji seji hrvaške vlade novinarjem napovedal, da pripravlja odgovor svojemu kolegu iz BiH-a. Izpostavil je, da bodo most gradili na hrvaškem ozemlju približno 500 metrov od meje z BiH-om, ki bo imela nemoten morski prehod za pristanišče v Neumu.

Butković je poudaril, da je most na Pelješec "simbol prizadevanj Hrvaške", da bi povezala svoje ozemlje ter da izgradnja mostu "ne bo nikoli vprašljiva". Dodal je, da bo most povezal tudi ozemlje EU-ja.

Izjavil je, da sporazum o razmejitvi med državama, ki sta ga podpisala nekdanji hrvaški predsednik Franjo Tuđman in predsednik predsedstva BiH-a Alija Izetbegović julija 1999, sicer ni ratificiran, a ga izvajajo. Zato meni, da ni nobenega razloga za prekinitev hrvaških dejavnosti pri gradnji mostu.

Kot je napovedal, bodo izvajalca gradbenih del izbrali predvidoma konec oktobra, potem pa bo sledil podpis pogodbe o gradnji.

Gradnji nasprotuje le bošnjaški del predsedstva
Osmanovićevo pismo je sledilo izjavam bošnjaškega člana predsedstva BiH-a Bakirja Izetbegovića, ki že dalj časa javno nasprotuje gradnji mostu na Pelješac. Drugi vodilni hrvaški in srbski predstavniki v BiH-u ne nasprotujejo gradnji mostu, ker je povezovanje ozemlja po njihovem legitimna pravica Hrvaške.