Hodorkovski je za zapahi preživel več kot deset let. Foto: Reuters
Hodorkovski je za zapahi preživel več kot deset let. Foto: Reuters
Hodorkovski na letališču v Berlinu z nemškim zunanjim ministrom Genscherjem. Foto: EPA
Mihail Hodorkovski
Hodorkovskega so aretirali jeseni leta 2003. Foto: EPA
K izpustu Hodorkovskega so pozivali številni. Foto: EPA

"Na podlagi humanitarnih načel odrejam, da se Mihail Hodorkovski pomilosti in oprosti vsake nadaljnje kazni v obliki zapora. Ta ukrep začne veljati z dnem podpisa," piše v odloku, ki ga je podpisal ruski predsednik in objavil Kremelj.

"Okoli 12.20 po lokalnem času je Hodorkovski zapustil taborišče," je povedal neimenovani vir. Vodstvo taborišča v kraju Segeža v Kareliji na severozahodu Rusije je potrdilo, da je bil Hodorkovski izpuščen.

V Nemčijo k bolni materi
Nato je odpotoval proti Nemčiji, kjer se zdravi njegova mati. Kot so sporočili iz zveznega urada za izvrševanje kazni, je Hodorkovski zaprosil za potni list in z letalom odpotoval proti Berlinu. Njegova 79-letna mati, Marina Hodorkovska, je za rusko televizijo izjavila, da še vedno ni dojela, kaj se dogaja. S tresočim glasom je povedala, da je vzela tablete, da se je pomirila.

Pomilostitev je sicer Putin napovedal v četrtek na svoji letni novinarski konferenci. Kot je pojasnil, je Hodorkovski prvič vložil formalno prošnjo za pomilostitev, pri tem pa je navedel humanitarne razloge, ker da je njegova mati bolna. Putin je odločitev sprejel, medtem ko se je Rusija pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju znašla pod vse hujšim mednarodnim pritiskom zaradi stanja človekovih pravic v državi.

Za pomilostitev prosil pod pritiskom
Kot poroča časnik Kommersant, naj bi Hodorkovski za pomilostitev prosil pod pritiskom obveščevalne službe. Po navedbah časopisa, ki se sklicuje na neimenovane vire, naj bi predstavniki varnostnih sil nekdanjemu tajkunu povedali, da se je zdravje njegove matere poslabšalo, in ga opozorili, da bi bil proti njemu lahko uveden še tretji kazenski postopek. Kommersant trdi, da je ta pogovor, ki je bil opravljen brez navzočnosti odvetnikov, Hodorkovskega privedel do tega, da je Putina zaprosil za pomilostitev.

Francija je pomilostitev Hodorkovskega označila za zelo dobro novico. "Francija pozdravlja sprejetje zakona o pomilostitvi v dumi, katerega posledica bo izpustitev 25.000 zapornikov, med njimi dveh članic skupine Pussy Riot," je izjavil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Vincent Floreani.

Nekdanji prvi mož naftne družbe Jukos je bil zaprt od leta 2003. Leta 2005 je sodišče na prvem sojenju odločilo, da je kriv davčne utaje in goljufije, na drugem sojenju leta 2010 pa še poneverbe. Njegovo skupno zaporno kazen so s 14 znižali na 11 let ter jo nato skrajšali še dva meseca, kar pomeni, da naj bi bil izpuščen avgusta prihodnje leto.

Ostre kritike Zahoda
Obe sojenji leta 2005 in 2010 sta bili deležni ostrih kritik na Zahodu, češ da sta politično motivirani. Tudi obramba Hodorkovskega in njegovega sodelavca Aleksandra Lebedeva, ki mu sodišče ves čas izreka zelo podobne kazni, že ves čas vztrajata, da so obtožbe na njun račun izmišljene in da sta obe sojenji že od samega začetka neveljavni.

Danes 50-letni Hodorkovski naj bi v zaporu pristal le zato, ker si je upal nasprotovati Putinu. Med drugim je ta nekdaj najbogatejši Rus financiral politično opozicijo proti Putinu. Ta pa ni nikoli skrival, da Hodorkovskega ne mara. Tako je npr. pred izrekom druge sodbe leta 2010 javno ocenil, da "bi moral biti tat v zaporu".
Stečaj in likvidacija
Hodorkovski je Jukos, ki je načrpal tudi po 20 odstotkov vse ruske surove nafte, ustanovil leta 1993. Družba je v težave zašla hkrati s svojim izvršnim direktorjem, torej po letu 2003, in sicer zaradi več deset milijard dolarjev visokih dolgov zaradi neplačanih davkov do države. Ta je leta 2004 za 9,5 milijarde dolarjev državni družbi Rosneft prodala največjo in najpomembnejšo Jukosovo proizvodno enoto Juganskneftegaz.

Analitiki so tedaj opozarjali, da je država s prodajo iztržila zgolj pol realne vrednosti omenjene proizvodne enote, Hodorkovski pa je rusko vlado obtožil, da mu je z manipulacijo zakona ukradla naftni imperij. S tem je Rusija zapečatila usodo Jukosa. Leta 2006 je moskovsko sodišče odločilo, da mora družba v stečaj, s čimer je odprlo pot likvidaciji družbe.