Nacional se je v zadnjih letih životaril. Foto: MMC RTVSLO
Nacional se je v zadnjih letih životaril. Foto: MMC RTVSLO
Ivo Puaknić
Naročniki atentata na Pukanića še vedno niso razkriti. Foto: EPA

Potem ko je v sredo na spletu ugasnil najstarejši hrvaški časopis Vjesnik, je še isti dan iz tednika Nacional prišla novica, ki je potrdila že dlje časa trajajoče govorice.

Nizki prihodki in naklada so bili vzrok za odločitev lastnika Haralda von Seefrieda, da prekine izdajanje tednik, o čemer je po elektronski pošti obvestil tudi zaposlene in jim sporočil, da denarja za delovanje ni več.

Von Seefried je pojasnil, da lastnikom z bankami ni uspel dogovor o reprogramiranju posojil, zato so se odločili za prenehanje izdajanja, vendar pa bodo verjetno izšli še enkrat, tako da lahko bralci zadnjo številko pričakujejo prihodnji teden.

"Poklical me je predsednik uprave in mi dejal, da lahko izdamo še en izvod, če želimo. Ne vem, kaj si o tem mislijo novinarji, a sam zagovarjam to možnost," je za Večernji list povedal glavni urednik Robert Bajruši.

Povedal je še, zaposleni dva meseca niso prejeli plače, medtem ko naj bi se za prevzem Nacionala zanimalo več vlagateljev, vendar ni hotel govoriti o imenih.

Zamera do novih lastnikov
Nacional je začel izhajati jeseni leta 1995 in eden od njegovih ustanoviteljev ter glavni urednik je bil Ivo Pukanič, ki je bil ubit v podtaknjeni bombi v središču Zagreba oktobra leta 2008.

Po njegovi smrti je tednik kupil švicarski odvetnik von Seefried, zaradi česar je večina Pukanićevih sodelavcev zapustila medij in ustanovila svoj tednih Aktual. Nekdanji zaposleni so nove lastnike obtožili, da se za njimi skrivajo naročniki atentata na Pukanića, piše Jutarnji list.