V Burnsu so izobesili napis z zahvalo FBI-ju. Foto: Reuters
V Burnsu so izobesili napis z zahvalo FBI-ju. Foto: Reuters
Vodja upora je bil Ammon Bundy. Foto: Reuters

Zadnji uporniki so se mirno vdali. FBI je zatrdil, da ni prišlo do nasilja, "noben strel ni bil sprožen in noben človek poškodovan". Dva meseca trajajoča zasedba zvezne zgradbe v Oregonu se je končala z eno smrtno žrtvijo, to je bil Robert Finicum, ki se konec januarja med cestno zaporo ni hotel vdati in je streljal na policiste. V četrtek je trojica najbolj vztrajnih mirno šla pred policiste, eden pa je vztrajal, dokler ga niso prepričali podporniki po internetu in telefonu.

FBI je predtem aretiral tudi živinorejca iz Nevade Clivna Bundyja, ki je organiziral podoben upor proti zvezni vladi leta 2014. V glavni vlogi je bil tokrat njegov sin Ammon Bundy, ki so ga aretirali konec januarja skupaj z večino drugih upornikov, ko so se peljali po cesti na zborovanje. Clivnu Bundyju so skušali zvezni policisti predlani v Nevadi zapleniti govedo namesto plačila dolga za pašo na zveznih travnikih.

Sklical je somišljenike iz vseh ZDA, ki so se policiji postavili po robu in Bundy je krave dobil nazaj, plačal pa ni. Kot kaže, pa bo to moral storiti, saj so ga ujeli na letališču v Portlandu, potem ko je napovedal svoj prihod v Oregon iz Nevade v podporo upornikom, ki jih je vodil njegov sin. FBI ga je med drugim obtožil zarote proti vladi, napada na zvezne policiste, izsiljevanja in oviranja pravice.

Zahtevali vrnitev zemljišča belim posestnikom
Pripadniki samooklicane milice so zahtevali, da zvezna vlada vrne zemljišča belim posestnikom v Oregonu in drugod po ZDA. Beli kmetje so zvezno zgradbo zasedli na začetku januarja najprej v znak protesta zaradi aretacije dveh kolegov iz Oregona, ki sta bila obsojena zaradi požiga.

Potem ko sta se jim odpovedala, pa so uporniki začeli nizati nove zahteve, med drugim prepis vseh zemljišč v zvezni lasti zasebnim lastnikom. S tem niso mislili na domorodne prebivalce ZDA, ki so jim zemljo plenili tja do 20. stoletja, ampak belcem, ki so prišli iz Evrope oziroma njihovim potomcem.

Upor je izbruhnil, potem ko bi morala oče in sin Dwight in Steve Hammond za pet let v zapor zaradi požiga gozda, s katerim sta prikrila krivolov. Potem ko bi morala Hammonda v zapor, je v Burnsu protestiralo okoli 300 ljudi. Bili so dobro oboroženi, pri čemer so se sklicevali na ustavno pravico do oblikovanja lokalnih milic.

Ko so zgodbo o uporu objavili zvezni mediji, je primer vzbudil pozornost številnih skrajno desnih aktivistov, ki zavračajo vmešavanje zvezne vlade v krajevno življenje. Uporniki so ves čas zavračali možnost kakršnih koli pogajanj in napovedali, da se bodo proti zveznim oblastem bojevali do smrti.