V Dagestanu se je teroristični napad zgodil tudi januarja letos, ko je v eksploziji pred sedežem policije v mestu Mahačkala umrlo šest ljudi. Foto: EPA
V Dagestanu se je teroristični napad zgodil tudi januarja letos, ko je v eksploziji pred sedežem policije v mestu Mahačkala umrlo šest ljudi. Foto: EPA
Moskva
V Rusiji so v torek razglasili dan žalovanja. Foto: EPA
Napad v Dagestanu

Prvi avtomobil bomba je eksplodiral v bližini urada dagestanskega notranjega ministrstva in obveščevalne službe FSB. Druga bomba je eksplodirala okoli 20 minut pozneje na isti ulici. Med žrtvami je tudi ugledni policijski uradnik.

Mesto Kizljar sicer leži v bližini meje s Čečenijo, kjer sta od leta 1994 potekali dve krvavi vojni z ruskimi silami. V spopadih je umrlo več kot 100.000 ljudi, mnoga mesta pa so bila povsem porušena. V Čečeniji je v zadnjih letih zavladal relativni mir, nemiri pa so se preselili v sosednji republiki Ingušetija in Dagestan, kjer so junija leta 2009 umorili tudi tamkajšnjega notranjega ministra.

Povračilo ali ločeni napad?
Napad v Kizljaru se je zgodil le dva dni zatem, ko je v dveh samomorilskih napadih na moskovski podzemni železnici umrlo 39 ljudi. Napada sta izvedli samomorilski napadalki, ki naj bi prihajali prav iz nemirnega Severnega Kavkaza.

Ruski premier Vladimir Putin, ki je hiter vzpon na oblast doživel prav po zaslugi ostrega posredovanja proti čečenskim upornikom leta 1999, je po dogodku dejal, da bodo odgovorne za napad "izpraskali z dna kanalizacije".

Poznavalci razmer so previdni pri oceni, ali so eksplozije v Moskvi in Dagestanu povezane, spomnili pa so na nedavno izjavo čečenskega voditelja Dokuja Umarova, ki je dejal, da bodo njegovi borci območje bojevanja razširili na ozemlje Rusije. "Vojna prihaja v njihova mesta."

Ne posamezne samomorilke, ampak kar 30-članska skupina?
Ruski preiskovalci so po napadih v Moskvi opozorili, da se po Moskvi prosto giblje še 19 "črnih vdov", izurjenih samomorilk, ki so svoje znanje pridobile pri islamskem teroristu, poznanem tudi kot "ruski bin Laden", in bi lahko kadar koli izvedle nove napade.

Omenjeni dve napadalki naj bi pripadali 30-članski ženski "brigadi mučenic", ki jih je izuril domnevni ideolog islamskega uporniškega gibanja na jugu Rusije Said Burjatski, ki je sicer v začetku marca padel v bojih v Ingušetiji. Burjatski, čigar pravo ime naj bi bilo Aleksander Tihomirov, naj bi v Čečeniji in Ingušetiji rekrutiral 30 žensk, ki so v spopadih z rusko vojsko izgubile svoje može ali sorodnike, in jih izuril za samomorilske napade. Devet članic skupine naj bi se razstrelilo že lani, še dve pa, kot rečeno, v ponedeljek.

Napad v Dagestanu