Po objavi seznama sredi julija, je vse plače prejelo 2.500 delavcev na Hrvaškem. Foto: BoBo
Po objavi seznama sredi julija, je vse plače prejelo 2.500 delavcev na Hrvaškem. Foto: BoBo
Dušan Semolič in Goran Lukič
"Zakaj v Sloveniji čakamo z javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač?" sprašujejo pri ZSSS-ju. Foto: BoBo

Tako je na tiskovni konferenci, na kateri so predstavili operativna programa za izvajanje kohezijske politike, pojasnil hrvaški minister za delo in pokojninski sistem Mirando Mrsić, ki je povedal, da je obveznosti do delavcev v dobrih desetih dneh po objavi seznama izpolnilo 311 podjetij in 17 obrtnikov, 2.500 delavcev je dobilo vse svoje plače, delodajalci pa so izpolnili tudi obveznosti do države.

Minister Mrsić je ocenil, da delavci brez seznama, ki ga je pripravila davčna uprava in ki so ga objavili sredi julija, plač zelo verjetno ne bi dobili ali pa bi delodajalci z izplačilom močno zamujali.

Brez plač kar štiri odstotke zaposlenih
Ministrstvo za delo in pokojninski sistem je ob objavi seznama 7.000 dolžnikov zapisalo, da od začetka letošnjega leta treh ali več plač ni prejelo približno 28.000 delavcev, ki so bili zaposleni pri podjetjih ali obrtnikih s seznama. Na ministrstvu pa imajo v svojih evidencah še vsaj 55.000 delavcev, ki od začetka leta plač niso prejeli dva meseca ali več. To so približno štirje odstotki vseh zaposlenih na Hrvaškem.

Hrvaški zakon o delu določa, da morajo podjetja najpozneje do 15. v mesecu nakazati plačo za predhodni mesec, v nasprotnem primeru pa delodajalci tvegajo do tri leta zapora, saj je neizplačilo plač na Hrvaškem kaznivo dejanje. Izjema so podjetja, ki delavcev niso plačala zaradi finančne blokade poslovanja.

Kmalu tudi seznam plačnikov?
Podpredsednik hrvaške vlade in minister za regionalni razvoj in EU sklade Branko Grčić je ob tem povedal, da na vladi razmišljajo tudi o objavi "belega seznama" podjetnikov, ki redno izpolnjujejo obveznosti do države. Takšnim bi morda ponudili določene ugodnosti.

Sindikati novo vlado pozivajo k objavi podobnega seznama
Ob tem se je oglasila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki je že pred 11 meseci v javnost poslala poziv po javni objavi delodajalcev, ki ne izplačujejo plač. Zapisali so, da je tudi v Sloveniji nujno potrebna podobna objava delodajalcev, ki ne izplačujejo plač, saj je iz podatkov poročila Inšpektorata RS za delo za leto 2013 razvidno, da je bila v zadnjih petih letih kar 3.601 kršitev na področju plačila za delo in drugih prejemkov iz delovnega razmerja. Zato sindikati novo vlado pozivajo, naj tudi v Sloveniji javno objavi seznam delodajalcev, ki je izplačujejo plač.