Uporniki so po šesturni bitki v soboto dopoldne prodrli 15 km južno od Zavije, nato pa so popoldne vdrli še v samo mesto. Uporniške sile želijo presekati oskrbovalne poti režimu, ki je odvisen od povezave s Tunizijo. Foto: Reuters
Uporniki so po šesturni bitki v soboto dopoldne prodrli 15 km južno od Zavije, nato pa so popoldne vdrli še v samo mesto. Uporniške sile želijo presekati oskrbovalne poti režimu, ki je odvisen od povezave s Tunizijo. Foto: Reuters
Libijski upornik z daljnogledom
Arabski mediji poročajo, da Gadafiju primanjkuje borcev in sredstev za resno ofenzivo proti upornikom. Foto: Reuters
Libijski uporniki pri Zaviji
Če Zavija pade v roke upornikov, bo Gadafijev režim ostal brez odprte poti z zunanjim svetom. Foto: Reuters

Uporniške sile so na zahodu prodrle že do sredozemske obale in vstopile v mesto Zavija, kjer so se meščani februarja med prvimi pridružili uporu proti Moamerju Gadafiju. Režimske sile so sredi marca porazile izolirane upornike, novi spopadi v mestu so znova izbruhnili aprila, zdaj pa so se mestni uporniki ob prodoru z juga odločili še za tretjo vstajo.

Poročevalka Al Džazire je potrdila trditve upornikov, da nadzorujejo dve tretjini Zavije, ki je peto največje mesto v Libiji. Obramba Gadafijevih sil v središču mestu je bila šibka, po pričakovanjih pa so se hitro taktično umaknili, potem ko so se spopadom pridružili tamkajšnji prebivalci. Novico potrjuje tudi Reuters, ki navaja izjavo upornika, da so v središču mesta, ki ga še ne nadzirajo v celoti. Zavija, ki velja tudi za drugo najpomembnejše pristanišče za izvoz libijske nafte, leži 50 km zahodno od Tripolisa.

Tripolis zanika vsako napredovanje upornikov
Predstavnik režima v Tripolisu je v soboto zvečer zatrdil, da je "Zavija stoodstotno v rokah vlade". Priznal pa je spopade v okolici mesta in obračun z njihovimi pomočniki v mestu. Hkrati je Musa Ibrahim, predstavnik Gadafijevega režima, obtožil zvezo Nato, da načrtuje serijo napadov na glavni mejni prehod s Tunizijo Ras Džadir in mesta ob obali. V nedeljo zjutraj je Reuters poročal o spopadih pri obalnem mestu Amu Kamaš, ki je 10 km oddaljen od meje s Tunizijo.

Če bodo uporniki prevzeli nadzor nad Zavijo in zdržali Gadafijeve protinapade, bo to eden največjih uporniških uspehov v zadnjih mesecih. V teh so uporniki, ki jih z letalskim bombardiranjem podpira zveza Nato, napredovali skoraj izključno na zahodu države, kjer so marca in aprila doživeli hud poraz in izgubili vsa mesta razen Misrate.

Berberski hribi v rokah upornikov
Po zatrjevanju Nacionalnega prehodnega sveta iz Bengazija so uporniki na zahodu iz mesta Garjan pregnali še zadnje vojake, zveste Moamerju Gadafiju. Garjan leži okoli 50 km jugozahodno od glavnega mesta Tripolis in je najpomembnejše mesto v hribovju Nafusa, ki ga naseljujejo polkovnikovemu režimu sovražni Berberi.

Nekaj napredka naj bi uporniki dosegli tudi na vzhodu države, kjer še naprej divja večmesečna bitka za Brego. Uporniki naj bi v zadnjih dneh zasedli polovico naftno-pristaniškega mesta. Tudi to trditev je Gadafijev režim zanikal.