Bauer in Fattal sta vseskozi vztrajala, da sta na iransko ozemlje zašla pomotoma. Foto: Reuters
Bauer in Fattal sta vseskozi vztrajala, da sta na iransko ozemlje zašla pomotoma. Foto: Reuters

Shanea Bauerja in Josha Fattala so predali predstavnikom Švice, ki predstavljajo ameriške interese v Iranu. Washington je prekinil uradne odnose s Teheran po iranski islamski revoluciji leta 1979 in zasedbi ameriškega veleposlaništva v Iranu.

Dvojico so aretirali 31. julija 2009, ko sta iz Iraka prišla v Iran, sama pa sta trdila, da sta zašla med pohodništvom. Septembra letos sta bila v Iranu obsojena zaradi vohunjenja. Varščino naj bi jima sodišče postavilo pri 400.000 dolarjih na osebo.

Z njima je bila pred dvema letoma aretirana tudi Sarah Shourd, ki so ji izpustili septembra lani proti varščini 500.000 doalrjev. Njen primer je še vedno odprt in ji sodijo v odsotnosti.

Odvetnik Bauerja in Fattala je novinarjem sporočil, da je prejel potrebne podpise sodnih uslužbencev za izpustitev proti varščini. Masoud Šafi je dodal, da so nastale manjše težave pri denarju za varščino, a upa, da jih bodo kmalu odpravili.

Pred zloglasnim zaporom Evin, kjer sta bila Američana zaprta skoraj 26 mesecev, so videli prispeti vozila švicarskega veleposlaništva, sodišče pa je potrdilo, da je odobrilo izpustitev.

Dvojica naj bi odletela v tretjo državo, verjetno Oman.