BiH je v skladu z Daytonskim sporazumom iz leta 1995 razdeljena na Republiko srbsko in Federacijo BiH-a. Foto: EPA
BiH je v skladu z Daytonskim sporazumom iz leta 1995 razdeljena na Republiko srbsko in Federacijo BiH-a. Foto: EPA
Milorad Dodik
Dodik je predloge EU-ja in ZDA zavrnil kot preveliko spremembo Daytonskega sporazuma. Foto: EPA

Po koncu pogovorov, ki so jih sklicali EU in ZDA z namenom vzpodbujanja ustavnih reform in priprave BiH-a na morebitno članstvo v evropski povezavi in zvezi Nato, je država bolj krhka kot kadar koli prej. Voditelji Republike srbske in muslimansko-hrvaško Federacije BiH-a so reformne predloge zavrnili, štirinajst let po koncu uničujoče vojne se zdi, da je država na robu novega spora.

Inzka skrbi nacionalistična retorika
Visoki mednarodni predstavnik v BiH-u Valentin Inzko je stanje v državi opisal kor resno. "Bosna je paralizirana," je dejal za BBC še pred začetkom pogovorov. "Stvari se trenutno ne premikajo. Globoko obžalujem vso nacionalistično retoriko. Ta ne pomaga. Je destruktivna. Veliko, veliko vojn se je začelo s slabo retoriko. Temu bi se res morali izogniti," je posvaril.

Eden izmed ciljev predloga je bilo postaviti temlje za zaprtje mednarodnega urada visokega predstavnika, da bi BiH sčasoma postala samoupravna, povezana država.

Za Federacijo premalo, za Republiko srbsko preveč sprememb
Bošnjaki in Hrvati menijo, da predlagane reforme ne bi dovolj utrdile državnih institucij. Premier Republike srbske Milorad Dodik na drugi strani trdi, da je bil predlog preveč daljnosežen, da bi oslabil moč Republike srbske. Bosanski Srbi močno nasprotujejo kakršnim koli potezam, ki bi ogrozile njihovo željo po večji avtonomiji. Dodik je že večkrat pozval k referendumu o pravici bosanskih Srbov do odcepitve.

Diplomati ne obupujejo
Poskus reševanja krize v BiH-u so vodili švedski zunanji minister Carl Bildt, prvi visoki mednarodni predstavnik v BiH-u po koncu vojne, namestnik ameriške državne sekretarke Jim Steinberg in evropski komisar za širitev Olli Rehn. Bildt in Steinberg sta v skupni izjavi po koncu pogovorov vztrajala, da je bil narejen "omejen napredek", čeprav je bilo očitno, da so pogovori propadli. Nekatere udeležence sta pozvala, naj pokažejo "večjo odločnost in prilagodljivost". Diplomatska "ofenziva" se bo nadaljevala v naslednjih tednih, ko bo v Sarajevo odpotovalo več diplomatov, da bi skušali doseči napredek v pogovorih.