Lov na Ratka Mladića je ena izmed temeljnih obvez srbskih oblasti, ki pa še naprej bolj ali manj tavajo v temi, kje je srbski general. Foto: EPA
Lov na Ratka Mladića je ena izmed temeljnih obvez srbskih oblasti, ki pa še naprej bolj ali manj tavajo v temi, kje je srbski general. Foto: EPA
Radovan Karadžić
Proces proti 64-letnemu Karadžiću se je začel konec oktobra. Obtožnica v 11 točkah ga bremeni vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida. Foto: Reuters

Agenti so med preiskavo zaplenili prenosne računalnike, imenike, CD-je, trde diske in prenosne telefone. "Upamo, da bomo dobili dobre dokaze, ki nas bodo usmerili proti iskanemu človeku," je dejal Rasim Ljajić, srbski minister za delo, ki vodi koordinacijo s sodiščem Združenih narodov.

"Jasno je, da ima Mladić pomočnike, saj drugače ne bi mogel bežati. A njihovo število upada," je samozavesten Ljajić, ki je napovedal, da bo odstopil, če srbske varnostne sile do konca leta ne ujamejo najbolj iskanega vojnega zložinca na območju nekdanje Jugoslavije.

Ne zaradi Brammertza, temveč zaradi Mladića
"Preiskave nismo izvedli v sredo zaradi Brammertzovega poročila, temveč zaradi informacije, ki je bila odločilna za operacijo," je visoki policijski predstavnik zanikal, da je bila akcija le manever pred objabo poročila v Združenih narodih, ki bo ocenilo sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem.

"Ne lovimo samo pomočnikov, saj so bolj sredstvo, ki nas bo pripeljalo do Mladića," je načrt srbskih oblasti, kako ujeti odgovornega za genocid v Srebrenici.

Poleg Mladića iščejo še Hadžića
V preteklih mesecih so Srbi preiskali več domov in pisarn ljudi, ki so osumljeni pomoči Mladiću. Aretacija poveljnika vojske Republike srbske med državljansko vojno v Bosni in Hercegovini (1992-1995) je eden izmed pogojev za nadaljnje približevanje Srbije k Evropski uniji. Srbija mora za nadaljevanje pristopnih pogajanj aretirati tudi Gorana Hadžića, političnega vodjo hrvaških Srbov v letih 1991-1995.

Karadžić ne mara britanskega odvetnika
Medtem je Radovan Karadić v Haagu napovedal pritožbo na imenovanje Richarda Harveyja za njegovega odvetnika, v kateri bo zahteval razveljavitev Harveyjevega imenovanja. Karadžić je bojkotiral prve tri obravnave od začetka sojenja 26. oktobra, ker naj še ne bi bil pripravljen na svojo obrambo, zato so mu sodniki 5. novembra dodelili odvetnika. Britanski odvetnik naj bi sicer obtoženca zastopal le takrat, ko sam ne bo prišel na obravnave.