V Brisbanu vladajo izredne razmere. Foto: EPA
V Brisbanu vladajo izredne razmere. Foto: EPA
Brisbane
Tretje največje avstralsko mesto je skoraj povsem pod vodo. Foto: EPA

Glavno mesto avstralske zvezne države Queensland spominja na blatno jezero, potem ko je reka Brisbane prestopila bregove in pod seboj poplavila 12.000 domov. V mestu z dvema milijonoma prebivalcev jih je okoli 120.000 ostalo brez elektrike. Poplavljenih je kar 35 sosesk, ki so bolj podobne Benetkam, saj se prebivalci po poplavljenih ulicah premikajo s čolni.

"To je plavalni bazen," je dejal Ian Parker, ko se je po svoji hiši sprehajal v vodi do kolen, a je vseeno zadovoljen, saj je pričakoval, da mu bo voda odnesla hišo in jo je odnesel bolje kot drugi.

Na posnetkih iz zraka je mogoče videti rjavo vodo, iz katere štrlijo strehe hiš. "Kar vidim, so nekatera območja videti kot vojno območje," je dejala premierka Queenslanda Anna Bligh, potem ko je zora razgalila vse razsežnosti razdejanja, ki so ga za seboj pustile narasle vode.

"Vse, kar sem lahko videla, so bile strehe ... pod vsako od njih je grozljiva zgodba," je premierka povedala novinarjem po ogledu prizadetih območij iz zraka in dodala, da jih čaka obnova povojnih razsežnosti. V čustvenem govoru je dejala, da se bo njena država, ki je odvisna od kmetijstva in rudarjenja, opomogla, ne glede na stroške. Tri četrtine Queenslanda je zdaj tudi uradno razglašeno za območje naravne katastrofe.

Brez najhujšega scenarija
Čeprav so se domačini in oblasti bali najhujšega in rekordno visoke vode, pa je bila ta vseeno meter nižja od ravni iz leta 1974, ko so mesto tudi prizadele hude poplave. Po mnenju oblasti je k preprečitvi najhujšega veliko pripomogel jez, ki so ga zgradili po takratni tragediji.

Čepravje vrhunec mimo, pa oblasti opozarjajo, da v naslednjih tednih še vedno obstaja nevarnost hudih poplav, saj je pred vrati še deževna sezona. Že zdaj prepolni jezovi na reki potrebujejo najmanj sedem dni, da se gladina vode spusti na normalno raven za spopadanje z novim silovitim deževjem.

Avstralski vremenoslovci pričakujejo, da se bo monsunski vihar, ki je nastal ob severni obali Queenslanda, v prihodnjih 24 do 48 urah razvil v ciklon, vendar naj bi se premikal stran od celine.

Po katastrofalnih poplavah se že pojavljajo prve ocene gospodarske škode. Zavarovalnice naj bi izplačale kar za milijardo ameriških dolarjev odškodnin, medtem ko naj bi skupna škoda znašala šest milijard dolarjev. Poleg rudarske industrije so uničeni še številni mostovi, ceste in železnice.

Poplave so do zdaj zahtevale najmanj 19 žrtev, še 61 ljudi pa pogrešajo.