Foto:
Foto:
Zaprepadeni sorodniki otrok, ki jih ugrabitelji zadržujejo v šoli.
Ruski policisti so v pripravljenosti.
Nekaterim otrokom so iz šole pomagali pobegniti pripadniki ruskih posebnih enot.
Severna Osetija meji na nemirno rusko republiko Čečenijo.

Na njej bodo obravnavali grožnje mednarodni varnosti, ki jih predstavljajo zadnji napadi v Rusiji. Srečanje se bo začelo zvečer, po njem pa naj bi izdali izjavo, v kateri bodo obsodili napade, so sporočili diplomatski viri. Rusija je ena izmed petih stalnih članic Združenih narodov.

Poziv za sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov je prišel po valu terorističnih napadov, ki so v zadnjih desetih dnevih pretresli Rusijo.

Vsi talci naj bi bili nepoškodovani
Po navedbah teroristovnaj bi bili vsi talci nepoškodovani. Po telefonu, ki so ga teroristi dobili za komuniciranje s krizno skupino, pa so prosili za hrano in vodo. Med slovesnostjo ob prvem šolskem dnevu so napadalci zasedli srednjo šolo v Beslanu v Severni Osetiji, ki leži ob nemirni Čečeniji. Za posledicami strelnih ran je v bolnišnici umrlo sedem ljudi. V začetnem spopadu med ruskimi varnostnimi silami in ugrabitelji pa so bili ubiti trije civilisti, 11 je ranjenih, skoraj 50 otrokom pa je uspelo pobegniti iz šole.

Za vsakega upornika 50 otrok
Ugrabitelji so sporočili, da bodo ubili 50 otrok za vsakega pripadnika ugrabiteljev, ki bi ga ubili pripadniki ruskih varnostnih sil, za ranjenega ugrabitelja, pa bodo ubili 20 otrok.

Zahteve po izpustitvi upornikov
Ugrabitelji zahtevajo izpustitev njihovih soborcev, ki so jih prijeli med junijskim uporniškim napadom v Ingušiji.

Skupina napadalcev naj bi štela do 17 dobro oboroženih ljudi, policija pa je sporočila, da so med napadalci tudi ženske in moški, ki okoli pasu nosijo razstrelivo. Ob tem so poročali, da je bila napadena še ena šola v pokrajini, vendar so te navedbe kasneje zanikali.

Pogajanja samo s predsednikoma
Stik z ugrabitelji je kmalu po zasedbi šole skušal navezati vodja lokalne islamske skupnosti mufti Ruslan Valgatov, vendar so napadalci zavrnili pogovore z njim, ker se bodo pogovorjali samo z visokimi uradniki. Tako so Valgatovu sporočili, da se bodo dogovarjali samo z predsednikoma Severne Osetije in sosednje Ingušije.

Putin prekinil dopust
Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi napada na šolo prekinil svoje počitnice ob Črnem morju in se vrnil v Moskvo, kjer je imel na letališču že izredni sestanek z notranjim ministrom in vodjo ruske obveščevalne službe FSB.

Številni napadi v Rusiji
V samomorilskem bombnem napadu v Moskvi je v torek umrlo 10 ljudi, odgovornost za napad pa so prevzele Brigade Islambulija, ki naj bi bile krive tudi za strmoglavljenje ruskih potniških letal prejšnji teden.

Jeseni leta 2002 so čečenski uporniki vdrli v gledališče v Moskvi in zajeli 700 talcev. Ruske varnostne sile so kasneje v gledališče prek zračnikov spustile uspavalni plin, nato pa so vdrle v zgradbo. Pri tem je umrlo 129 talcev in 41 upornikov.

Drnovšek izrekel sožalje
Sožalno brzojavko ob bombnem napadu v Moskvi je Putinu poslal tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek, ki je obsodil tudi zajetje talcev v šoli v Severni Osetiji.