Foto:
Foto:
V napadih na podzemno železnico je bilo v Moskvi februarja več kot 30 žrtev.

Ruska obveščevalna agencija FSB je sporočila, da se je pred vhodom v podzemno železnico razstrelila samomorilska napadalka.

Odgovornost za napad je prevzela islamistična skupina Brigade Islambuli, ki naj bi bila kriva tudi za strmoglavljenje dveh potniških letal prejšnji teden, ko je umrlo 90 ljudi. Čečenski uporniki so ob tem napovedali tudi nove napade na "neverno Rusijo".

Kot je znano, so bile v nedeljo v Čečeniji volitve, na katerih je zmagal Alu Alhanov, ki je imel podporo uradne Moskve.

Policija je po napadu poostrila nadzor v ruski prestolnici, predvsem na železniških postajah, postajah metroja in letališčih. Policisti so dobili navodilo, naj bodo posebej pozorni na sumljive posameznike in predmete ter ženske s Kavkaza brez spremstva.

Eksplozija je odjeknila med postajo metroja in bližnjo veleblagovnico na aveniji Prospekt Mira. Uničila je dva avtomobila, parkirana v bližini, na veleblagovnici pa so popokala stekla. Na kraj dogodka so prispele številne policijske enote, 20 reševalnih vozil in agenti FSB-ja.



Večji bombni napadi v Moskvi od leta 1999:

  • 31. avgusta 1999 - eksplozija bombe v podzemnem nakupovalnem središču v bližini Kremlja. Ranjenih je bilo dvajset ljudi. Uradni viri so za napad obtožili teroriste, vendar pa niso eksplicitno omenjali čečenskih teroristov.
  • september 1999 - eksplozije v stanovanjskih blokih v Moskvi, Bujnaksku in Volgodonsku. Umrlo je več kot 200 ljudi. Uradna Moskva je za napad obtožila čečenske upornike, ti pa so to zanikali in obtožili ruske obveščevalne sile.
  • 5. julij 2003 - dve samomorilski napadalki sta izvedli napad med koncertom na enem izmed moskovskih letališč. Umrlo je petnajst ljudi, 60 je bilo ranjenih.
  • 9. december 2003 - nasproti Kremlja je odjeknila bomba, v kateri je umrlo šest ljudi, 13 je bilo ranjenih.
  • 6. februar 2004 - v samomorilskem napadu na podzemni železnici je umrlo 39 ljudi, več kot 100 je bilo ranjenih. Ruske oblasti so za napad obtožile čečenske upornike.