Zaradi nasilja Boko Harama je razseljenih že več kot milijon ljudi. Foto: Reuters
Zaradi nasilja Boko Harama je razseljenih že več kot milijon ljudi. Foto: Reuters
Prebivalci bežijo pred nasiljem skrajnežev. Foto: Reuters

Skrajneži so v sredo zjutraj napadli mesto Fotocol na severu države, vstopili v mošeje in prerezali vratove muslimanom, ki so se zbrali pri jutranjih molitvah, poroča AFP.

Napadalci so šli nato od vrat do vrat, preden so jih prestregli kamerunski vojaki, okrepljeni s čadskimi silami. Združeni vojski je nazadnje le uspelo ustaviti skrajneže, pri čemer je umrlo šest vojakov in še neznano število napadalcev.

V kopenski ofenzivi čadske vojske proti Boko Haramu je bilo v torek ubitih 200 skrajnežev in devet čadskih vojakov. Čad je kakih 2.000 vojakov v boj proti skrajnežem v torek zaradi stopnjevanja krvavega upora poslal prvič.

Čadske sile so vstopile v nigerijski kraj Gamboru, ki je bil že več mesecev v rokah Boko Harama, in prevzele nadzor nad njim. Pred prihodom kopenskih sil so položaje Boko Harama v Gamboruju skoraj eno uro obstreljevala čadska vojaška letala.

Medtem ko so spopadi v Gamboruju še potekali, so skrajneži, ki so zbežali pred čadskimi vojaki, na drugi strani meje v Kamerunu napadli Fotocol.

Milijon razseljenih
V nasilju Boko Harama je bilo od leta 2009 ubitih več kot 130.000 ljudi, več kot milijon pa razseljenih. Upor te skrajne skupine je postal kriza regionalnih razsežnosti, v katero so neposredno vpletene štiri države - Čad, Kamerun, Niger in Nigerija. Te štiri države in Benin so se dogovorili, da bodo okrepili sodelovanje v boju proti Boko Haramu in vzpostavili večnacionalne skupne sile.

Države s tega območja so tako v začetku januarja obljubile, da bo vsaka prispevala bataljon za večnacionalne sile, ki naj bi štele 3.000 pripadnikov, nato pa so se dogovorile, da bodo število vojakov povečale na 7.500.