Protestniki so blikirali avtocesto blizu glavnega mesta Bolivije. Foto: epa
Protestniki so blikirali avtocesto blizu glavnega mesta Bolivije. Foto: epa
Letališko poslopje.
Mednarodno letališče je pod nadzorom vojske. Foto: epa

Analitiki menijo, da bo odstop potrdil in tako poskušal ublažiti krizo v državi, ki je izbruhnila zaradi zahtev po nacionalizaciji energetskih virov, ki so se razširili v množične demonstracije in spopade protestnikov s policijo. Kongres bo ob tem sprejel tudi odločitev o njegovem nasledniku.

Bolivijska opozicija zahteva razpis predčasnih volitev, saj naj bi bil začasni vodja države, ki ga predpisuje ustava, predsednik kongresa Vaca Diez, med ljudmi zelo nepriljubljen. Če bo potrjen kot Mesov naslednik, je vodja upora Evo Morales napovedal državljansko nepokorščino. Dieza je označil za političnega mafijca, ki ropa ljudstvo.

V politično dogajanje se je vmešala tudi vplivna katoliška cerkev, ki je podprla zahteve po volitvah, s katerimi bi ponovno vzpostavili politično ravnotežje. Za predčasne volitve se je zavzel tudi odhajajoči Mesa, ki je izrazil skrb, da bo država razpadla na tisoč koščkov.

Revna in razcepljena država
Bolivija velja za najrevnejšo južnoameriško državo, ki jo hromijo tri tedne trajajoče demonstracije in blokada glavnega mesta, zaradi česar so se tam pojavile težave z oskrbo s hrano in gorivom. Politični analitiki zaradi globoke razcepljenosti države in nezadovoljstva indijanskega dela prebivalstva omenjajo celo možnost izbruha državljanske vojne.