Na Poljskem že delujejo paravojaške enote, oblasti pa jih želijo še okrepiti. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Na Poljskem že delujejo paravojaške enote, oblasti pa jih želijo še okrepiti. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Enote bodo sestavljene iz civilistov prostovoljcev z vojaškim urjenjem, njihov namen pa naj bi bil biti protiutež t. i. hibridnemu vojskovanju, ki so mu priča na vzhodu Ukrajine, poroča BBC. Kot je dejal obrambni minister Antoni Macierewicz, so poveljniški položaji že določeni.

Obrambni minister je sicer po poročanju BBC-ja že aprila dejal, da so Teritorialne obrambne enote potrebne, ker da je Poljska "ogrožena zaradi dejanj sosede Rusije, ki ne skriva svojih agresivnih namenov in ki od leta 2008 sistematično deluje s ciljem destabiliziranja mirnega reda v Evropi".

Naslednji teden se bodo že obstoječe poljske paravojaške enote udeležile vojaških vaj zveze Nato na Poljskem, ki bodo potekale pod imenom Anakonda 2016.

Nato načrtuje povečanje enot na Poljskem
V Varšavi bo 8. in 9. julija potekal vrh Nata, na katerem bodo dogovorili podrobnosti glede namestitve dodatnih Natovih enot na vzhodu Evrope. Na Poljskem bo tako nameščen bataljon, še trije pa v baltskih država, Estoniji, Latviji in Litvi. Te enote naj bi skupaj štele okoli 4.000 vojakov.

Tudi Rusija krepi svojo vojaško navzočnost na svojih zahodnih in južnih mejah. Tja bo tako po napovedih Moskve poslala tri divizije, pri čemer naj bi vsaka štela okoli 10.000 vojakov. Ob tem je Rusija v svojo eksklavo Kaliningrad med Poljsko in baltskimi državami namestila rakete, ki lahko nosijo tudi jedrske konice, dodatne skrbi pa baltskim državam pomeni ruska pripojitev Krima leta 2014 in upor proruskih upornikov na vzhodu Ukrajine.