Poljska je Cii dovolila, da na njenem ozemlju zaslišuje osumljenca. Foto: EPA
Poljska je Cii dovolila, da na njenem ozemlju zaslišuje osumljenca. Foto: EPA
Razsodba je dokončna. Foto: EPA

Sodišče v Strasbourgu je julija razsodilo, da je Poljska kršila evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, s tem ko je Cii dovolila, da je v okviru t. i. izrednih izročitev na svojem ozemlju nezakonito zadrževala in mučila teroristične osumljence.

Sodniki so takrat soglasno odločili, da je Poljska sodelovala pri nezakonitih prevozih terorističnih osumljencev v letih 2002 in 2003, s tem ko je Cii dovolila, da na njenem ozemlju zaslišuje dva osumljenca. Čeprav so sporna zaslišanja izvajali Američani, je poljska država odgovorna "zaradi svojega strinjanja in tihe privolitve". Varšavi je sodišče naložilo plačilo odškodnin.

Na sodišče v Strasbourgu sta se obrnila Palestinec Abu Zubajda, ki so ga Američani na skrivaj pridržali v Pakistanu, in Savdijec Abd Al Rahim Al Naširi, ki so ga zajeli v Dubaju. Prvega so v zaporu Stare Kiejkuty na Poljskem zadrževali in mučili devet, drugega pa šest mesecev. Oba sta nato končala v ameriškem zaporu za teroristične osumljence Guantanamo na Kubi.

Poljska kot prva država z obsodbo
Uradna Varšava se je odločila izpodbijati julijsko razsodbo in je zahtevala njeno revizijo pred velikim senatom, ki ga sestavlja 17 sodnikov. A sodišče je v ponedeljek pritožbo zavrnilo, kar pomeni, da primer ne bo romal pred veliki senat in da je julijska odločitev dokončna.

Aktivisti za človekove pravice v Varšavi so odločitev pozdravili z navdušenjem kot "zgodovinsko", saj je Poljska tako postala prva država EU-ja, obsojena zaradi omenjenega sodelovanja s Cio. "Zdaj imamo sodbo in treba jo je uresničiti," je sporočil tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Marcin Wojciechowski.

Poljska je ena od več evropskih držav, ki naj bi ZDA pomagale pri t. i. izrednih izročitvah terorističnih osumljencev, ki so jih ameriški agentje po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 na skrivaj pridržali na Bližnjem vzhodu ter v Afganistanu in Pakistanu, na koncu pa so pristali v Guantanamu. Na Poljskem so preiskavo o tem sprožili že leta 2008, a še vedno ni končana.

Iz podobnega razloga je bila v Strasbourgu decembra 2012 sicer že obsojena Makedonija. Zaradi ravnanja tamkajšnjih oblasti se je na evropsko sodišče obrnil nemški državljan libanonskega rodu Haled Al Masri, ki so ga leta 2003 pridržali v Makedoniji in ga nato prepeljali v Cijin zapor v Afganistanu, kjer so ga pet mesecev na skrivaj zadrževali in mučili.