Namigi, da se Putin pripravlja na vrnitev na predsedniški položaj, so vse bolj številni. Foto: EPA
Namigi, da se Putin pripravlja na vrnitev na predsedniški položaj, so vse bolj številni. Foto: EPA

Hkrati je, v skladu z napovedjo, ki jo je izrekel prejšnji teden, predlagal tudi podaljšanje mandata poslancev dume z zdajšnjih štirih na pet let. Kot glavni razlog za podaljšanje je navedel učinkovito izvedbo reform, s podaljšanjem mandata poslancev pa želi povečati moč parlamenta.

Medvedjev je v svojem prvem letnem nagovoru pretekli teden poudaril, da ne gre za reformo ustave, ampak le njen "popravek", saj bodo politični in zakonski temelji ustave ostali nespremenjeni.

Njegov predlog bo v parlamentu najverjetneje z lahkoto dobil dvotretjinsko podporo, kolikor je potrebno za potrditev sprememb ustave, saj ima večino stranka Enotna Rusija, ki jo vodi premier Vladimir Putin. Novi zakon o šestletnem predsedovanju še ne bo veljal za Medvedjeva, je povedala predsednikova svetovalka Larisa Bričjova.

Napovedi o podaljšanju predsedniškega mandata potrjujejo domneve, da se Putin pripravlja na vrnitev na predsedniški položaj, potem ko se je letos poslovil od njega, saj ustava dovoljuje le dva zaporedna mandata. Po pisanju ruskega časopisa Vedomosti naj bi podaljšanje mandata omogočilo Putinovo vrnitev že prihodnje leto, saj naj bi predlog Medvedjeva privedel do predčasnih volitev, na katerih bi gotovo zmagal Putin.

K. T.