Ruski predsednik se zavzema za podaljšanje predsedniškega mandata na šest let. Foto: Reuters
Ruski predsednik se zavzema za podaljšanje predsedniškega mandata na šest let. Foto: Reuters

S tem dan po predsedniških in kongresnih volitvah v ZDA odgovorja na postavitev ameriškega ščita v Evropi. Rusija naj bi nameravala postaviti tri raketne pehotne polke, veliko pozornost pa bodo namenili tudi elektronskemu motenju načrtovanega ameriškega sistema, ki bo deloma stal tudi na Poljskem in Češkem."Predtem smo načrtovali umik treh polkov raketne divizije iz Kozelska in potem umik divizije do leta 2010. Toda odločil sem se drugače. Poleg tega bomo, če bo potrebna nevtralizacija protiraketnega ščita, postavili tudi raketni sistem Iskander na območju Kaliningrada."

Napovedal je tudi oster boj proti ekstremizmu in spodbujanju sovraštva znotraj Rusije. "Menim, da je moja dolžnost, da posvarim tiste, ki skušajo poslabšati politični položaj. Ne bomo dovolili, da bi zasejali socialno in etnično sovraštvo, da bi goljufali ljudi jin jih zvabili v nezakonite dejavnosti."

Posvaril je tudi pred vsakimi poskusi destabilizacije družbe zaradi zadovoljitve osebnih ambicij, hkrati pa napovedal predlog o podaljšanju predsedniškega mandata na šest let in poslanskega na pet. "Verjamem, da bi morale imeti stranke, ki dobijo med pet in sedem odstotki glasov, zagotovljena en ali dva mandata."

Glede svetovne finančne krize je Medvedjev, ki je svoj položaj nastopil maja letos, Ruse pomiril, da bodo presegli posledice finančne krize in iz nje odšli še močnejši." Spopade v Južni Osetiji je označil kot izgovor za pošiljanje Natovih ladij v Črno morje in poznejšo privolitev Evrope v protiameriški ščit.

"Naši ljudje so duhovno in moralno bogati, imamo veliko stvari, zaradi katerih smo lahko ponosni, imamo stvari, ki jih imamo radi in ki jih ščitimo, in imamo stvari, za katere si prizadevamo. Zaradi teh razlogov se ne bomo umaknili s Kavkaza."

K. T.