Med potniki je zavladala panika, nato pa so se zbrali in mladeniča onemogočili. Foto: EPA
Med potniki je zavladala panika, nato pa so se zbrali in mladeniča onemogočili. Foto: EPA
Michelle in Barack Obama
Obama, ki si je privoščil oddih na Havajih, kjer je preživel tudi božič, je bil o incidentu obveščen. Foto: Reuters
Nigerijec skušal razstreliti letalo

Zaradi dogodka so ZDA letalske družbe po vsem svetu pozvale, naj poostrijo varnostne ukrepe na vseh letih v ZDA za neomejeno časovno obdobje. Gre za dodatne preglede potnikov in njihove prtljage.

Ameriški mediji so sprva poročali, da je 23-letni Nigerijec Umak Farouk Abdulmutallab (newyorški republikanec ga je sicer imenoval Abdul Mudallad, vladni viri pa omenjajo ime Abdulmutallab) 20 minut pred pristankom letala družbe Northwest Airlines prižgal nekaj petard in poskrbel predvsem za razburjenje.

Odločilen trezen odziv potnikov
Pozneje pa se je izvedelo, da je incident resnejši kot le pričarajanje božičnega vzdušja na krovu, saj naj bi mladenič material za bombo in navodila dobil od teroristične mreže Al Kaida v Jemnu ter skušal izvesti teroristični napad. Ko so preostali potniki opazili, kakšne namene ima, so skočili nanj in ga s pomočjo osebja onemogočili ter zadržali do pristanka. Pri poskusu je moški sam sebi zadal nekaj opeklin, škode pa ni bilo.

Še neznana eksplozivna naprava
Potniki poročajo, da so videli, kako se je nekaj zasvetilo in da se je razširil smrad po dimu. Nigerijca so zadržali do pristanka. Letalo, na katerem je bilo 278 potnikov, so nato več ur zadržali na pristajalni stezi v Detroitu tudi še potem, ko so osumljenca že odpeljali. Eksplozivna naprava naj bi bila nekaj novega, nekakšna mešanica praška in tekočine. Po poročanju televizije ABC je Abdulmutallab policiji dejal, da je imel prašek z eksplozivom pritrjen na nogi, nato pa je z injekcijo, v kateri je bila mešanica kemikalij, skušal zanetiti eksplozijo.

Na seznamu ljudi s sumljivimi vezami
Nigerijec naj bi v Amsterdam priletel iz Lagosa v Nigeriji, njegovo ime pa ni zapisano na seznamu ljudi, ki jim je prepovedano leteti, čeprav se pojavlja v ameriški datoteki oseb s sumljivimi povezavami. Študiral naj bi v Londonu. Po trditvah ameriških sil pa ni nobenih dokazov o tem, da je Abdulmutallab prestal šolanje Al Kaide in da je njen zvesti pristaš. Na zaslišanju je Abdulmutallab po trditvah policije sicer že priznal, da je delal po navodilih Al Kaide.

Predsednik Barack Obama, ki z družino preživlja praznike na Havajih, je bil o dogodku obveščen in je ves čas v stiku s svojo ekipo nacionalne varnosti, ministrstvo za domovinsko varnost pa je potrdilo izvajanje sicer nedoločenih zaostrenih varnostnih ukrepov v letalskem prometu. Pristojni organi pa preiskujejo tudi, ali je bil dogodek del obsežnejšega načrta.

Letalo vrste airbus 330 je last družbe Northwest, ki jo je pred kratkim prevzela Delta, čeprav se bo popoln prevzem zgodil prihodnje leto.

Nigerijec skušal razstreliti letalo