Bo Obami uspelo resnično zapreti Guantanamo do začetka naslednjega leta? Foto: EPA
Bo Obami uspelo resnično zapreti Guantanamo do začetka naslednjega leta? Foto: EPA
Barack Obama
Obama si prizadeva, da bi čim prej zaprli Guantanamo, ki je močno okrnil ugled ZDA v svetu. Foto: EPA

Poročilo je predsednik Obama naročil kot del svojih prizadevanj za zaprtje spornega zapora Guantanamo na Kubi do začetka naslednjega leta, uradniki pa bi ga morali pripraviti do danes. Odložitev pričakovanega poročila poraja dvome, da bo Obami uspelo oporišče zapreti do določenega roka, a odgovorni zagotavljajo, da je do odložitve prišlo le zaradi manjših razlik med administracijo in pravniki, ki pa jih bodo pravočasno odpravili.

Tudi poročilo o spornih zasliševalskih taktikah in premestitvah zapornikov v druge države, ki bi ga morali pripraviti na ukaz predsednika Obame, naj bi zamujalo najmanj dva meseca.

Začasno poročilo o ravnanju z osumljenci
Kljub temu so ameriške oblasti objavile nadomestno poročilo, kjer so opisali načine, kako s terorističnimi osumljenci ravnati v prihodnje. "Kjer je to primerno, se mora zaslišanje osumljenca zgoditi čim prej, ali na zveznem sodišču ali pred vojaško komisijo," so zapisali v poročilu. Poleg tega so zapisali še, da osumljenci ne morejo biti obsojeni, če se jim izrecno ne dokaže, da so krivi, in to pred sodiščem, kjer imajo možnost spodbijati obtožnico.

Takoj ko je prevzel oblast, je predsednik Obama ukazal zaprtje oporišča Guantanamo na Kubi, in sicer do začetka leta 2010. Premik roka za objavo poročila sicer poraja dvome, da jim bo uspelo uresničiti zastavljen cilj, a iz Obamove administracije sporočajo, da rok še vedno velja in da bodo zapor v začetku naslednjega leta resnično zaprli. "Ali smo na poti k uresničitvi zastavljenega? Odgovor je da," je novinarjem povedal eden izmed predstavnikov administracije.

Kam z zaporniki?
Največjo težavo predstavljajo zaporniki, ki jih bodo morali premestiti. Zaenkrat so uspeli preseliti le 20 od 245 zapornikov, ki še bivajo v Guantanamu, o preostalih pa se še pogajajo. Zunanji ministri držav članic EU-ja so sredi junija z ZDA sprejeli dogovor o sprejemanju zapornikov iz Guantanama, ki predvideva, da zaporniki v ZDA niso kazensko preganjani in se iz prepričljivih razlogov ne morejo vrniti v domovino.

Ob tem je navedeno tudi, da je odločitev o sprejemu zapornikov izključno v rokah posamezne države, svojo pripravljenost sprejeti zapornike iz spornega zapora pa so že izrazile Španija, Francija, Italija in Portugalska. Slovenija je sporočila, da bo vsako prošnjo za sprejem zapornikov obravnavala ločeno.