Foto: Reuters
Foto: Reuters

Akademiki so intervjuvali več kot 1000 novinark v 15 državah in odkrili, da je večina že prejela spletne grožnje in bila deležna spletnih zlorab. Ob tem družbena omrežja pozivajo medijska podjetja, naj spremenijo algoritme, za katere je bilo potrjeno, da spodbujajo sovraštvo proti ženskam, in naj storilcem spletnega nasilja na podlagi spola onemogočijo dostop na platformah in jih kaznujejo, poroča Guardian.

Poročilo osvetljuje različne izzive, s katerimi se spopadajo novinarke po svetu, od sramovanja do seksističnih in mizoginih odgovorov. Ob tem raziskovalci opominjajo, da se v spletnem okolju znova agresivno uveljavljajo patriarhalne norme. Na svetovni ravni so bile tri četrtine sodelujočih novinark že žrtve spletnega nasilja. Četrtina jih je dejala, da so prejele grožnje s fizičnim nasiljem, tudi smrtjo, 18 odstotkov pa jih prejelo grožnje s spolnim nasiljem. 13 odstotkov jih je prejelo grožnje, da bodo nasilja deležni njihovi bližnji. Skoraj polovica, 48 odstotkov, sodelujočih pa je dejala, da so na družbena omrežja prejele neželena zasebna sporočila.

Med intervjuvankami je bila večkrat nagrajena preiskovalna novinarka Guardiana in Observerja Carole Cadwalladr, ki je razkrila, kako je Cambridge Analytica skrivaj zbiral osebne podatke več milijonov uporabnikov Facebooka. Med decembrom 2019 in januarjem 2021 je bila, kot razkriva poročilo, deležna 10.400 izjav očitne zlorabe, pri čemer sta bila v ospredju poniževanje in diskreditacija novinarke tako na osebni kot poklicni ravni. Kot je dejala novinarka, bi jo pred nekaj stoletji zažgali.

Poročilo, ki temelji na raziskavi Mednarodnega centra za novinarje in Univerze v Sheffieldu, razkriva tudi povezavo spletnega nasilja in nasilja zunaj spleta.

"Naše poročilo razkriva, da smo na kritični točki, kar zadeva stopnjo nasilja, usmerjenega proti novinarkam," je dejala Kalina Bontscheva, raziskovalka v angleškem delu študije. "Večina sodelujočih je bila žrtev spletnega nasilja, tako da morajo britanski zakonodajalci nujno ukrepati, da zaščitijo življenja tistih, ki opravljajo tako pomembno delo v družbi."

V Veliki Britaniji je spletno nasilje, usmerjeno proti ženskam, pogosto povezano z žgočimi političnimi debatami, kot je bil brexit, položaj novinark pa se je še poslabšal med epidemijo covida-19.

Raziskovalci so v poročilo zapisali tudi več priporočil, je še poročal Guardian.