Trpljenje sirskih otrok se nadaljuje tudi v begunskih taboriščih zunaj Sirije. Foto: EPA
Trpljenje sirskih otrok se nadaljuje tudi v begunskih taboriščih zunaj Sirije. Foto: EPA
Kot ugotavlja ZN, izvajajo zločine proti otrokom tako vladne sile kot uporniki. Foto: EPA

Medtem ko govori poročilo o tem, da so vladne sile otroke spolno zlorabljale in mučile, pa naj bi jih uporniki novačili za spopade. ZN je sicer že večkrat obtožil vlado in upornike grobih kršitev zoper otroke, to poročilo pa bo prvo, ki bo predstavljeno varnostnemu svetu te organizacije.

Poročilo, ki pokriva obdobje med 1. marcem 2011 in 15. novembrom 2013, pravi, da so v zgodnjih fazah upora proti predsedniku Bašarju Al Asadu zločine večinoma izvajali sirska vojska, obveščevalne službe in provladne milice. Po stopnjevanju spopadov in potem ko je postala oborožena opozicija bolje organizirana, pa so vse bolj dokumentirani tudi zločini uporniških skupin.

Širok spekter mučilnih metod
Otroci so bili aretirani in pridržani skupaj z odraslimi, vladne sile pa so jih mučile, posebej v letih 2011 in 2012, pravi poročilo. To navaja pričevanja prič, da so zlorabe obsegale "tepež s kovinskimi kabli, biči, lesenimi in kovinskimi palicami, električne šoke, tudi v genitalije, puljenje nohtov na rokah in nogah, spolne zlorabe, tudi posilstva in grožnje s posilstvi, lažne usmrtitve, ugašanje cigaret, odrekanje spanja, zapiranje v samice in izpostavljanje mučenju sorodnikov".

Preiskovalci so zasledili poročila o tem, da so pripadniki vojske in obveščevalnih služb spolno zlorabljali otroke, ki so jih sumili povezav z opozicijo. Priče so dejale, da so spolno nasilje uporabljali za poniževanje in izsiljevanje priznanj ali pritiske na sorodnike, da se predajo.

Spolne zlorabe naj bi sicer izvajali tudi uporniki, a preiskovalci teh navedb niso mogli preiskati zaradi "pomanjkanja dostopa".

Poročilo ZN-a izpostavlja tudi novačenje otrok tudi za spopade. Novačijo jih uporniške skupine, tudi Svobodna sirska vojska, ki jo sicer podpira Zahod. Uporniki so usposabljali in oborožili tudi fante, stare med 12 do 17 let, ugotavlja poročilo.

Novačenja tudi med begunci
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je dejal, da so "posebej skrb vzbujajoči primeri novačenja ali poskusov novačenja otrok med begunci v sosednjih državah". Predstavnik Vrhovnega vojaškega sveta Svobodne sirske vojske je za New York Times dejal, da morajo biti člani z njimi povezanih skupin stari najmanj 18 let in da sami ne potrebujejo otrok za boj, medtem ko za druge skupine obstaja možnost, da so uporabili tudi mlajše najstnike.

ZN sicer ni seznanjen s formalnim novačenjem otrok pri vladnih silah, a vojaki in provladne milice naj bi ustrahovali mlajše moške, tudi mlajše od 18 let, da bi se jim pridružili. Otroke naj bi prav tako uporabljali kot človeški ščit, poroča BBC.

Poročilo tudi ugotavlja, da je bilo v zadnjih treh letih na protivladnih protestih, v zračnih in kopenskih napadih vladnih sil, v pokolih obeh strani, oboroženih spopadih in napadih s kemičnim orožjem ubitih in pohabljenih na tisoče otrok.