Socrates je zaradi kljubovanja opozicije odstopil 23. marca. Foto: Reuters
Socrates je zaradi kljubovanja opozicije odstopil 23. marca. Foto: Reuters

Predsednik je odločitev o predčasnih volitvah in o razpustitvi parlamenta sprejel osem dni po odstopu vlade pod taktirko premierja Joseja Socratesa in, kot je predpisano v ustavi, po posvetu s parlamentarnimi strankami ter državnim svetom. Soglasje k predčasnim volitvam so dale vse portugalske politične stranke, do takrat pa bo državo vodila Socratesova vlada.

Cavaco Silva je dejal, da so zaradi poslabšanja političnih in finančnih razmer potrebni nujni ukrepi. "Naslednja vlada se bo spopadala z neprecedenčno gospodarsko in finančno krizo," je povedal Cavaco Silva in dejal, da so državne težave tako velike, da si nihče ne more predstavljati, da bi izginile z enega dneva na drugi.

Socrates znova kandidat na volitvah
Socrates, ki je kot predsednik vlade odstopil 23. marca, potem ko je parlament zavrnil najnovejši sveženj varčevalnih ukrepov, ki ga je pripravila njegova vlada, bo na volitvah znova nastopil kot kandidat Socialistične stranke (PS).

Ker je Portugalska v zelo slabem gospodarskem stanju, se zaradi ogromnega dolga pojavljajo vse glasnejša ugibanja, ali bo Portugalska za Grčijo in Irsko tretja evropska država, ki bo morala zaprositi za pomoč. Socrates vztraja, da Portugalska ne potrebuje finančne pomoči.