Cameron je že večkrat obiskal britanske vojake, nastanjene v oporiščih v Afganistanu. Foto: EPA
Cameron je že večkrat obiskal britanske vojake, nastanjene v oporiščih v Afganistanu. Foto: EPA
Britanske sile
Poslanci trdijo, da je nesprejemljivo, da njihove enote niso bile primerno opremljene, kar jih je izpostavilo še večji nevarnosti. Foto: EPA

Odbor za obrambo spodnjega doma britanskega parlamenta je premierja Davida Camerona še opozoril, da bi lahko odpoklic enot do konca leta 2014 ogrozil strategijo mednarodne koalicije v tej nemirni azijski državi.

Zveza Nato je nadzor nad afganistansko provinco Bamijan predala afganistanskim oblastem. Zavezništvo je tako začelo proces tranzicije, ki se bo predvidoma končal do konca leta 2014 s popolnim umikom tujih vojakov iz države. Provinca Bamijan je prva od sedmih, v katerih bo Nato ta mesec predal nadzor afganistanskim oblastem. V prihodnjih dneh se bo tranzicija uradno začela tudi v provincah Kabul in Panšir ter v regionalnih prestolnicah provinc Balk, Herat, Helmand in Lagman. Afganistanske oblasti bodo tako postopno prevzemale vse več odgovornosti za varnost v državi in notranjo politiko, kar bo omogočilo postopen umik tujih vojakov iz države.

Prihodnje leto jih bo ostalo 9.000
Britanski obrambni minister Liam Fox je namreč pred časom napovedal, da je, čeprav jih čaka "še precej dela", popoln umik britanskih vojakov v dobrih treh letih izvedljiv in mogoč cilj. Cameron pa je med nedavnim obiskom Afganistana napovedal odpoklic 500 vojakov, kar pomeni, da bi v državi septembra leta 2012 ostalo še 9.000 pripadnikov britanskih oboroženih sil. Dodal je, da si želi, da bi "njegovi" vojaki vojaške misije končali do konca leta 2014, kar je tudi rok, do katerega naj bi koalicijske sile ves nadzor nad varnostjo prenesle na afganistansko oblast.

Talibani po tiho čakajo na umik?
A poslanci v svojem poročilu svarijo, da obstajajo resni dvomi, da sta afganistanska policija in vojska pripravljeni na prevzem varnosti izključno v svoje roke, ter dodali, da bi moral biti britanski umik usklajen z dejanskim dogajanjem na afganistanskih tleh. "Pomembno je, da napovedani umik med Afganistanci ne povzroči strahu in jim da občutka, da smo jih pustili na cedilu, hkrati pa talibani ne smejo računati na to, da se morajo le potuhniti, dokler se mednarodne sile Isaf ne umaknejo," piše.

Kritizirali so tudi ministrstvo za obrambo, ki poslancev in drugih ministrov pod vladavino Tonyja Blaira leta 2006 ni primerno in v zadostni meri opozorilo na vse nevarnosti, ki so jim bili britanski vojaki izpostavljeni v provinci Helmand, in to še v času, ko je imel London svoje vojake tudi na bojiščih v Iraku. "Tri leta so imele britanske sile pomanjkljivo bojno opremo, saj so oblasti zagotavljale, da je vse v najlepšem redu."

Dodali so, da niti zdaj še niso prepričani, da imajo vojaške sile v Afganistanu dovolj helikopterjev, saj so se tudi prejšnja zagotovila vlade izkazala za napačna in nezanesljiva.

Minister Fox je v odzivu na kritike dejal, da je jasno, da je bilo leta 2006, ko so britanske enote prihajale v Helmand, narejenih precej napak, da pa se je stanje od leta 2009 izboljšalo. "Čeprav bomo državo zapustili, ne bodo zapustili Afganistancev, saj jim zagotavljamo, da jih bomo urili v tem, da bodo znali poskrbeti sami zase," je še dodal.