Holbrooke je zasnoval daytonski sporazum, ko je služil kot pomočnik ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Kanado med letoma 1994 in 1996 med administracijo Billa Clintona. Foto: EPA
Holbrooke je zasnoval daytonski sporazum, ko je služil kot pomočnik ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Kanado med letoma 1994 in 1996 med administracijo Billa Clintona. Foto: EPA
Richard Holbrooke in Slobodan Milošević
Holbrooke je branil pogajanja z Miloševićem, saj pri tem ni odstopal od svojih stališč. Foto: EPA
Richard Holbrooke in Hamid Karzaj
Holbrooke je navzven deloval kot ustrežljiv diplomat, a v resnici je bil neizprosen. Po lanskih spornih predsedniških volitvah v Afganuistanu je predsedniku Karzaju jasno povedal, kaj si misli o volitvah. Foto: EPA
Umrl oče daytonskega sporazuma

Posebnega ameriškega predstavnika za Afganistan in Pakistan so zaradi počene aorte v bolnišnico sprejeli v petek, njegovo stanje pa je bilo od takrat kritično, a stabilno. Slabost ga je obšla med srečanjem z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton v State Departmentu, od koder so ga nemudoma prepeljali v bolnišnico, kjer je prestal 20 operacij zaradi počene aorte.

Holbrooke je v ameriški vladi deloval skoraj pet desetletij. Začel je kot mlad diplomat v Južnem Vietnamu, nadaljeval med drugim kot ameriški veleposlanik v Nemčiji in Združenih narodih, v zgodovino pa se bo nedvomno najbolj zapisal kot snovalec daytonskega sporazuma, s katerim se je leta 1995 končala vojna v Bosni in Hercegovini, sam pa se je z njim uveljavil kot neomajen pogajalec.

Kmalu po tem, ko je Barack Obama prisegel kot novi ameriški predsednik, je januarja leta 2009 Holbrooka imenoval za posebnega odposlanca za Afganistan in Pakistan. Po poročanju njegovih družinskih članov je zadnje besede pred uspavanjem pred operacijo namenil pakistanskem kirurgu. "Morate končati to vojno v Afganistanu," so se glasile.

Sedemkrat je bil nominiran za Nobelovo nagrado za mir. Napisal je tudi knjigo "Končati vojno", ki govori o pogajanjih za končanje vojna na območju nekdanje Jugoslavije, kjer je bil znan pod vzdevkoma "Pobesneli bik" in "Buldožer" ter po prepričljivih taktikah in tudi dobrikanju, s čimer je sprte strani spravil za pogajalsko mizo v ameriškem vojaškem oporišču Dayton v Ohiu.

Med vojno na Balkanu in pogajanji za končanje spopadov je razvil tudi odnos z nekdanjim jugoslovanskim predsednikom Slobodanom Miloševićem, do česar pogosto osoren ameriški diplomat ni imel nobenih zadržkov. "Če lahko preprečiš smrt še vedno živih ljudi, potem ne prizadeneš tistih, ki so že umrli," je opravičeval svoje pogovore z Miloševićem.

"Velikan ameriške zunanje politike"
Predsednik Obama je Holbrooka označil kot enega velikanov ameriške zunanje politike in dejal, da je na svetu milijone ljudi, katerih življenja so bila rešena ali obogatena s pomočjo njegovega dela. "ZDA so samozavestnejše in svet je varnejši zaradi polstoletnega patriotskega delovanja veleposlanika Holbrooka," je dejal Obama.

Pred njegovo smrtjo je državna sekretarka Clintonova dejala, da je Holbrooke 50 let svojega življenja posvetil služenju državi, ki jo je ljubil, ter ZDA na vojnih območjih in na mirovnih pogajanjih vedno predstavljal s posebno bistrostjo in neprimerljivo odločnostjo. "Bil je poseben - pravi državnik," je zanj dejala Clintonova in ga označila za predanega javnega uslužbenca.

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton je dejal, da je Holbrooke reševal življenja, zagotavljal mir in zbujal upanje nešteto ljudem po vsem svetu, nekdanji britanski premier Tony Blari pa je povedal, da je bil poseben človek, poseben javni uslužbenec in nekdo, ki je ogromno prispeval za mirnejši in pravičnejši svet.

Tiskovni predstavnik afganistanskega predsednika Hamida Karzaja, s katerim naj bi se Holbrooke pogosto sporekel zaradi kronične korupcije v afganistanski vladi, je dejal, da so žalostni zaradi njegove smrti. "Gre za veliko izgubo. Veliko je naredil za Afganistan," je dejal Sijamak Heravi.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari je dejal, da je njegova država izgubila prijatelja. "Bil je priznan in izkušen diplomat, ki je hitro pridobil zaupanje sogovornikov. Bil je glavni igralec v mednarodni diplomaciji za dosego miru v BiH-u in soočanje s skrajneži v drugih delih sveta," je dejal Zardari.

Umrl oče daytonskega sporazuma