Holbrooke in Karzaj na fotografiji med februarskim srečanjem, ki je potekalo še v mirnem ozračju. Foto: EPA
Holbrooke in Karzaj na fotografiji med februarskim srečanjem, ki je potekalo še v mirnem ozračju. Foto: EPA
Afganistan
Prevar naj ne bi uporabljali samo v volilnem štabu predsednika, ampak tudi v štabih drugih kandidatov. Foto: EPA
General Dostum
Na Zahodu menijo, da je zavezništvo z Dostumom prineslo Karzaju izgubo ugleda med večino Afganistancev. Foto: EPA

Hamid Karzaj in Richard Holbrooke sta se srečala na zasebnem kosilu prejšnji teden le dan po predsedniških volitvah, ki jih spremljajo očitki o številnih prevarah kandidatov. Ameriški odposlanec naj bi povzdignil glas in afganistanskemu voditelju jasno izrazil skrb nad vrsto domnevnih nepravilnosti na voliščih.

Po trenutno okoli 17 odstotkih preštetih glasovnicah je v vodstvu Karzaj s 45 odstotki glasov, na drugem mestu pa mu sledi nekdanji afganistanski zunanji minister Abdulah Abdulah s 35 odstotki glasov. Končni izidi naj bi bili znani šele septembra. Če noben kandidat ne osvoji več kot polovice glasov, sledi drugi krog, ki naj bi organizirali enkrat oktobra.

Afganistanska volilna komisija je prijela več kot 2.000 pritožb zaradi nepravilnosti na volitvah in od tega naj bi jih bilo 270 tako resnih, da bi lahko vplivale na izid volitev.

Z drugim krogom do verodostojnosti
In prav drugi krog bi po mnenju Holbrooka volitvam prinesel določeno mero verodostojnosti, kar je tudi povedal Karzaju na srečanju, ki je bilo po poročanju BBC-ja "eksplozivno" in "dramatično". Afganistanski predsednik naj bi se odzval zelo jezno in sestanek se je kmalu končal.

Toda iz ameriškega veleposlaništva v Kabulu so zanikali, da bi na srečanju "kričali" in da naj bi Holbrooke jezno odvihral, vendar pa niso predstavili podrobnosti pogovorov. Tiskovni predstavnik afganistanskega predsednika je zanikal navedbe medijev o poteku srečanja.

ZDA izgubljajo potrpljenje
Karzaj je na čelu nemirne države od padca talibanskega režima konec leta 2001, dosegel pa je tudi zmago na prvih predsedniških volitvah pred petimi leti. Če je še pred kratkim veljal za tesnega ameriškega zaveznika, pa je zaradi endemične korupcije, neučinkovitega vladanja in počasnega napredka pri obnovi države "prijateljstvo" očitno splahnelo.

Potrpljenje Američanov se počasi izteka, je afganistanskemu predsedniku dejal tudi ameriški senator Sherrod Brown, ko je po volitvah obiskal Kabul. Da je res tako, kažejo tudi javnomnenjske ankete, po katerih večina Američanov ne verjame več v smiselnost vojne v Afganistanu in le četrtina jih podpira pošiljanje dodatnih vojakov.

Dostum "kaplja čez rob"
Washington je zmotilo tudi volilno zavezništvo, ki ga je v zadnjem trenutku pred volitvami Karzaj sklenil z generalom Abdulom Rašidom Dostumom. General je vplivni voditelj uzbeške manjšine v Afganistanu in se je med sovjetsko okupacijo bojeval na strani sovjetskih sil, pozneje pa še večkrat zamenjal strani.

Za Američane so pri Dostumu sporne predvsem obtožbe o vojnih zločinih, medtem ko je Karzaj zavezništvo pojasnil s pomembnimi glasovi, ki bi jih lahko na ta način pridobil med uzbeško manjšino in bi mu lahko zagotovili končno zmago.