Zdajšnji afganistanski predsednik pred tekmecem Abdulahom za zdaj vodi za nekaj tisoč glasov. Foto: EPA
Zdajšnji afganistanski predsednik pred tekmecem Abdulahom za zdaj vodi za nekaj tisoč glasov. Foto: EPA
Afganistan
Volitve v Afganistanu so letos zaznamovale kršitve in nasilje. Foto: EPA

Po desetih odstotkih preštetih glasov je afganistanska volilna komisija sporočila, da naj bi dozdajšnji predsednik Hamid Karzaj dobil 212.000 glasov ali 40,6 odstotka glasov, njegov glavni tekmec, nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah, pa je prejel 202.000 glasov, kar predstavlja 38,7 odstotka glasov. Drugi kandidati so prejeli manj kot deset odstotkov glasov.

Volilna komisija se je pri svojih prvih podatkih oprla na okoli 524.000 veljavnih glasov, potem ko so jih okoli 31.000 zavrgli. Po navedbah komisije so na območju Kandaharja prešteli zgolj dva odstotka glasov, na območju Helmanda pa jih še niso. V obeh provincah pričakujejo močno zmago predsednika Karzaja.

Afganistanska volilna komisija bo v prihodnjih dneh objavljala delne izide volitev, dokončni izidi volitev pa bodo znani šele sredi ali konec septembra. Za zmago, in da bi se izognili drugemu krogu volitev, potrebuje kandidat več kot 50 odstotkov glasov.

Številne kršitve in izbruhi nasilja
Afganistanske predsedniške volitve so minile v znamenju nasilja in obtožb o prevarah in kršitvah, poleg tega pa naj bi bila na tokratnih volitvah rekordno nizka udeležba. Volilna komisija mora zaradi domnevnih kršitev obravnavati še več kot 800 pritožb, 54 med njimi pa naj bi bilo izjemno hudih.

Karzajevi privrženci sicer zatrjujejo, da naj bi afganistanski predsednik dobil skoraj 70-odstotno podporo volivcev, vendar pa je njegov tekmec Abdulah opozoril na množične primere zlorab v Karzajevo korist. Pred objavo prvih delnih izidov je Abdulah Afganistance pozval, naj se na izide odzovejo povsem mirno. "Pozivam ljudi, naj bodo potrpežljivi in odgovorni. Mislim, da se ljudje nočejo zateči k nasilju," je povedal nekdanji zunanji minister.