Afganistan je pred volitvami znova vojno območje. Foto: Reuters
Afganistan je pred volitvami znova vojno območje. Foto: Reuters
Afganistan pred volitvami

Med žrtvami naj bi bili civilisti in pripadniki sil Isaf, pa tudi uslužbenci Združenih narodov. Odgovornost za napad so prevzeli talibani.

V silah zveze Nato Isaf so povedali, da je eksplozija odjeknila blizu ameriškega oporišča na ključni cesti, ki vodi zahodno od Kabula. Tarča napada je bil vojaški konvoj Isafa. Dodali so, da so bili v napadu ubiti in ranjeni tudi vojaki Isafa, a o številkah in narodnosti vojakov niso dali podatkov.

Predstavnik ZN-a v Kabulu je povedal, da sta bila v napadu ubita dva afganistanska delavca ZN-a, eden je bil ranjen. Pretresenost in zgroženost zaradi njune smrti je že izrazil posebni predstavnik ZN-a za Afganistan Kai Eide.

Kabul je bil pred tem danes tarča raketnega obstreljevanja. Afganistanski predstavniki in predstavniki mednarodnih sil so potrdili, da so bile dve ali tri rakete izstreljene na območje Kabula. Niso pa mogli potrditi navedb talibanov, ki so prevzeli odgovornost za napad, da so rakete zadele predsedniško rezidenco.

O napadih poročajo tudi iz drugih krajev v državi. Pred vojaško postojanko nedaleč od mesta Tirin Kot, prestolnice province Uruzgan na jugu države, se je danes razstrelil samomorilski napadalec ter pri tem ubil tri vojake in dva civilista. Džalalabad je bil prav tako tarča raketnega obstreljevanja talibanov, v katerem je bilo ranjenih deset ljudi.

Afganistan pred volitvami