Volilne glasove predsedniških volitev so ob svečah šteli vso noč. Foto: EPA
Volilne glasove predsedniških volitev so ob svečah šteli vso noč. Foto: EPA
Po ocenah afganistanske volilne komisije je med okoli 33 milijoni prebivalcev 15 milijonov volilnih upravičencev, pri čemer se jih je samo letos na novo registriralo 4,5 milijona. Foto: EPA

Čeprav mora volilne izide razglasiti volilna komisija, je navdušenje prevzelo šefa Karzajeve kampanje Dina Mohamada, ki je za svetovne medije dejal: "Prvi izidi kažejo, da je predsednik dobil večino. To pomeni, da drugi krog volitev ne bo potreben." Tako poroča Reuters. Mohamad je napovedal zmago na podlagi nekakšnega vzporednega štetja glasov, saj je okoli 29.000 Karzajevih pripadnikov na voliščih spremljalo volitve.

Na drugi strani pa je BBC objavil izjavo predstavnika Karzajevega tekmeca Abdulaha Abdulaha, ki je prav tako razglasil zmago. "Tudi mi lahko razglasimo, da je Abudah Abdulah prejel dovolj glasov, zato drugi krog volitev ne bo potreben," je dejal.

Volilna komisija je sicer objavila, da bodo izidi včerajšnjih volitev znani šele naslednji teden. Tako je zatrdil tudi član volilne komisije Zekria Barakzaj, ki je še pojasnil: "Volilni izidi se bodo razlikovali glede na severni in osrednji del države."

Talibani zažgali volilne lističe in ubili uradnika
Kljub grožnjam Talibanom, da bodo napadali volišča, s čimer so hoteli zmanjšati volilno udeležbo, je bila ta od 40- do 50-odstotna. Na prvih predsedniških volitvah leta 2004, ko je z nekaj več kot 55 odstotki glasov zmagal Karzaj, je bila volilna udeležba kar 70-odstotna. Na jugu države so bila ravno zato volišča zaprta. Po poročanju Reutersa pa naj bi skupina Talibanov na severu Iraka napadla vozilo z volilnimi škatlami, jih zažgala, pri tem pa ubila uradnika.

Druge predsedniške volitve v Iraku so terjale več kot 50 življenj, polovica je bila Talibanov, skupno pa je bilo v državi 135 incidentov, ki so jih bolj ali manj uspešno zatrli. V pokrajini na severu in jugu države so uporniki izstrelili več raket, a napadi niso terjali življenj. Prav tako so na severu države aretirali neki par, ki je nameraval izvesti samomorilski napad na enem izmed volišč, a so jima dejanje preprečili.

Oblasti se zdaj bojijo predvsem morebitnih izgredov, ki bi lahko nastali ob razglasitvi volilnih izidov, saj so vse glasnejše govorice, da bodo izidi prirejeni.