Oblasti so pozvale volivce, naj se v čim večjem številu udeležijo volitev in tako sami odločijo o prihodnosti države. Foto: EPA
Oblasti so pozvale volivce, naj se v čim večjem številu udeležijo volitev in tako sami odločijo o prihodnosti države. Foto: EPA
Afganistan
Štetje glasov se je začelo. Foto: Reuters
Hamid Karzaj
Karzaju mnogi očitajo odgovornost za naraščanje korupcije in neučinkovito vladanje, ki sta poleg nasilja glavni prepreki za napredek v državi. Foto: Reuters

Dozdajšnji afganistanski predsednik in najverjetnejši zmagovalec volitev Hamid Karzaj je kljub 73 napadom v 15 provincah na volilni dan volitve označil za "uspeh". "Afganistanci so se uprli raketam, bombam in grožnjam ter prišli na volitve," je bil ponosen.

"Veliko ljudi se je uprlo grožnjam z nasiljem in terorizmom in so izrazili svoja stališča glede naslednje afganistanske vlade," je sporočil tiskovni predstavnik predsednika ZDA Baracka Obame. Washington se bo vzdržal splošne ocene volitev, saj bodo rezultati najverjetneje znani šele v začetku septembra. Volitve je kot "pomemben dogodek v zgodovini demokratičnega razvoja Afganistana" pohvalila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Afganistance, ki so se udeležili volitev, sta pohvalila še generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun in generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen.

Uradno visoka, neuradno nizka vovlilna udeležba
Afganistanska volilna komisija, ki je volitve podaljšala za eno uro, je prepričana, da bo končna volilna udeležba "zelo dobra", okoli 50-odstotna. Opazovalci trdijo, da je bila vollilna udeležba relativno nizka in bi lahko predstavljala težave za legitimnost volitev

Po ocenah afganistanske volilne komisije je med okoli 33 milijoni prebivalcev 15 milijonov volilnih upravičencev, pri čemer se jih je samo letos na novo registriralo 4,5 milijona. Od skupno okoli 7.000 volišč po vsej državi so Afganistanci svoj glas lahko oddali na okoli 6.200. Volišča so predvsem na jugu države ostala zaprta zaradi groženj z napadi talibanskih upornikov.

Volišča tarče napadov
Pri policijski postaji v Kabulu sta bila v streljanju z varnostnimi silami ubita dva napadalca, enega so aretirali, enemu pa je uspelo pobegniti. V pokrajinah na severu in jugu države so uporniki izstrelili več raket. Dve sta padli v bližino enega izmed volišč v mestu Kanduz, prestolnici istoimenske pokrajine na severu države. Najmanj dve raketi sta pristali tudi v južni pokrajini Kandahar. Omenjeni napadi niso zahtevali žrtev.

V severni pokrajini Tahar je policija prijela par, ki je nameraval izvesti samomorilski napad na enem izmed volišč. Tudi v tej pokrajini je razneslo bombo v bližini glavne policijske postaje, vendar o ranjenih ne poročajo. Je bil pa v napadu na policijsko postajo v pokrajini Baglan ubit krajevni vodja policije.

Talibanski tiskovni predstavnik Zabiula Mudžahid je sporočil, da so njihovi borci napadli že najmanj 16 volišč po vsej državi, čeprav afganistanske oblasti tega zaenkrat še niso želele potrditi.

Volilna udeležba bo odvisna predvsem od varnostnih razmer, saj so talibani zagrozili z okrepljenimi napadi na dan volitev - vse z namenom čim bolj ogroziti volilni proces.

Dve ženski med 31 kandidati
Čeprav je bilo na začetku prijavljenih 41 kandidatov, pa se je seznam na koncu skrčil na 31 imen, med katerimi sta tudi dve ženski. Po napovedih ima največ možnosti za zmago in osvojitev drugega predsedniškega mandata Karzaj, njegov največji nasprotnik pa je nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah.

Za zmago mora kandidat zbrati najmanj 50 odstotkov glasov, saj v nasprotnem primeru sledi drugi krog volitev, ki naj bi jih najverjetneje organizirali enkrat oktobra. Vzporedno s predsedniškimi volitvami potekajo tudi volitve v pokrajinske svete, za katere se poteguje več kot 3.000 kandidatov, med njimi deset odstotkov žensk. Prvi izidi predsedniških volitev bodo znani 3. septembra, končni pa dva tedna pozneje.

Tisoče vojakov skrbi za varnost
Okoli 200.000 afganistanskim vojakom za varnost pomaga skrbeti še 100.000 pripadnikov tujih sil, med katerimi so tudi slovenski vojaki, ki se nahajajo v do zdaj sorazmerno mirnem zahodnem delu države v mestu Herat. Za varnost na voliščih naši vojaki ne bodo skrbeli, so pa sodelovali v predvolilnem procesu pri obveščanju volivcev.

V ZDA plahni navdušenje za vojno
Volitve v Afganistanu so preizkus tudi za administracijo ameriškega predsednika Baracka Obame, ki si je stabilizacijo nemirne države postavil za prednostno nalogo v zunanji politiki in letos ukazal napotiti dodatnih 30.000 ameriških vojakov. A rojaki predsednika pri njegovem vztrajanju vojne v Afganistanu ne podpirajo, saj je več kot polovica Američanov (51 odstotkov) prepričanih, da se ni vredno bojevati, medtem ko jih po anketi Washington Posta samo četrtina podpira pošiljanje dodatnih vojakov.