Morilec je za svoje dejanje obtožil bogato ameriško mladino, ki naj bi ga pripravila do pokola. Foto: EPA
Morilec je za svoje dejanje obtožil bogato ameriško mladino, ki naj bi ga pripravila do pokola. Foto: EPA

Iz nas vse to že drugič zaporedoma dela žrtve.

Profesor na univerzi
Ogorčenje zaradi posnetkov morilca

Nekatere televizije so se že obvezale, da bodo omejile predvajanje fotografij in videoposnetka, v katerih 23-letni Južnokorejec Čo Seung Hui stresa srd nad ameriško mladino, in ki jih je tik pred ponedeljkovim pomorom 32 ljudi na univerzi poslal medijski hiši NBC.

Posnetki so se takoj začeli predvajati tudi po drugih televizijah, kar je sprožilo val ogorčenja predvsem med svojci žrtev in pretresenimi študenti kampusa. NBC nasprotno zatrjuje, da želi s posnetki odvrniti morebitne morilce, da bi ponovili dejanje.

Njegovi sošolci so povedali, da je bil Čo Seng Hui v srednji šoli nenehno poniževan, deležen zaušnic in zasmehovanj zaradi svoje angleške izgovarjave. Sošolci so ga pošiljali "nazaj na Kitajsko", zato je postal še bolj redkobeseden in ni spregovoril, če mu ni bilo treba. Leta 2005 ga je sodišče celo razglasilo za duševno bolnega, saj naj bi bil nevaren sebi in okolici, piše v sodniških dokumentih.

Ded vesel smrti vnuka
Njegov 81-letni ded Kim Hjang Sik je po ogledu spornega posnetka dejal, da je vesel smrti svojega vnuka, saj si je zaslužil, da je umrl skupaj s svojimi žrtvami. Omenil je tudi, da je imela mati že v otroštvu težave z njim, kmalu po prihodu v ZDA, ko je bil star osem let, pa so pri njem odkrili avtizem. Kot otrok je bil zelo plah in naokoli je hodil le z mamo in očetom.

Dan žalovanja za pobitimi
Na posnetku je Čo Seung Hui hvalil "mučenika", ki sta iz podobnih vzrokov l. 1999 morila na srednji šoli Columbine v Koloradu. Takrat je poleg storilcev, ki sta storila samomor, umrlo 13 ljudi. Kot je znano, naj bi Čo Seung Hui okoli 7.15 zjutraj v študentskem domu najprej ustrelil dva sovrstnika, dve uri pozneje pa je vstopil v predavalnico ene izmed fakultet in s streli iz dveh pištol pokončal 30 ljudi, preden je sodil še sebi.

Petek je v zvezni državi Virginija dan žalovanja za pobitimi študenti. Veliko njihovih sovrstnikov je zaradi dogodkov še vedno v šoku, marsikateri so začasno zapustili študentski kampus. FBI je sporočil, da je v zadnjih 48 urah po ZDA sprejel več kot deset groženj šolam, ki so jim neznanci grozili s podobnim pokolom, kot se je zgodil v Virginiji.

Iz nas vse to že drugič zaporedoma dela žrtve.

Profesor na univerzi
Ogorčenje zaradi posnetkov morilca