Cia si je umazala ime z ustanavljanjem nezakonitih zaporov v Evropi. Foto: EPA
Cia si je umazala ime z ustanavljanjem nezakonitih zaporov v Evropi. Foto: EPA
Poljska velja za tesno ameriško zaveznico.

V poročilu Odboru za človekove pravice Sveta Evrope, ki se je sestal v Parizu, je švicarski preiskovalec zapisal, da so bile ugrabitve in prevozi med državami izvedeni brez spoštovanja osnovnih pravnih standardov.

Prepričan je, da so ZDA po razkritju afere novembra vse priprte v Evropi na hitro prepeljale v Severno Afriko. Marty pri tem ni imenoval evropskih držav, v katerih je ameriška obveščevalna služba ujetnike zadrževala, saj naj bi bilo za to še prezgodaj. Na vse vlade držav Sveta Evrope je naslovil zahtevo, naj polno sodelujejo pri preiskavi opravljenih preletov Ciinih letal čez njihova ozemlja.

Zapori na Poljskem in Romuniji?
Po navedbah organizacije Human Rights Watch so bili tajni Ciini zapori v najmanj dveh evropskih državah: na Poljskem in v Romuniji. Ustanovljeni so bili zato, ker Cia na ameriških tleh ne sme uporabljati določenih "zastraševalnih tehnik". Nekdanji vodja poljskih obveščevalnih služb Zbigniew Siemiatkowski je sicer dejal, da takšnih tajnih zaporov na Poljskem ni bilo, saj bi tamkajšnji obveščevalci zanje vedeli. Potrdil pa je, da je bilo prek te države opravljenih nekaj poletov Ciinih letal.

Po Martyjevih navedbah ZDA niso nikoli formalno zanikale navedb o skrivnih zaporih. Obžaloval je, da ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice ni podala nobenih informacij o tem vprašanju.