Predstavnik judovskih naseljencev je dejal, da je bil mirovniški shod popoln polom, saj se je kljub brezplačnemu pivu zbralo le nekaj udeležencev. Foto: EPA
Predstavnik judovskih naseljencev je dejal, da je bil mirovniški shod popoln polom, saj se je kljub brezplačnemu pivu zbralo le nekaj udeležencev. Foto: EPA
Shod
Policija trdi, da se je na shodu zbralo tisoč ljudi, medtem ko organizatorji trdijo, da jih je bilo še enkrat več. Foto: EPA
Judovski naseljenec
Judovski naseljenci se niso pripravljeni odpovedati življenju na zasedenih ozemljih za nobeno ceno, tudi za ceno miru ne. Foto: EPA
Noam Chomsky
Chomsky je Izrael in Zahodni breg nazadnje obiskal leta 1997, ko je predaval tako na izraelski kot na palestinski univerzi. Foto: EPA

Sobotni večerni mirovni shod je organiziralo gibanje proti judovskim naseljencem Peace Now, Ženevska iniciativa in levičarska stranka Nacionalna levica. ki se zavzemajo za izraelski umik s palestinskih ozemelj in ustanovitev neodvisne palestinske države, tako da bi v Izraelu lahko ohranili judovsko večino.

Čeprav je 2.000 udeležencev veliko manj, kot jih je bilo na mirovnih shodih v 90. letih prejšnjega stoletja, pa organizatorji pravijo, da je to šele začetek, in napovedujejo okrepitev svoje kampanje v javnosti.

Udeleženci so nosili napise "Naseljenci niso sionisti", medtem ko so govorniki govorili, da so sami pravi patrioti, in ne nacionalistični desničarji, ki se oklepajo judovskih naselbin na Zahodnem bregu, kjer živi okoli pol milijona ljudi in so ena od glavnih spotik v mirovnih pogajanjih med Izraelci in Palestinci.

"Želimo si judovsko državo za judovsko ljudstvo z jasnimi in priznanimi mejami, in ne judovske države, ki bi bila zgrajena na naselbinah ter diskriminaciji," je zbrani množici dejal eden izmed ustanoviteljev Nacionalne levice Eldad Janiv, ki ga naseljenci označujejo za protisionista.

Za nekdanjega poslanca majhne levičarske stranke Meretz Anata Maora je shod dokaz, da je mirovniško gibanje v Izraelu še vedno pri življenju. "Pomembno je pokazati, da ne gre za pritisk od zunaj, ampak za glas Izraelcev," je dejal Maor.

Kdo je pravi sionist?
26-letni udeleženec shoda Jonat je dejal, da je sionizem v osnovi levičarska ideologija, ki pa si so jo prisvojili desničarji in jo popeljali v fašistično smer. "Želimo se umakniti z Zahodnega brega, zato ker smo sionisti," je pojasnil Dai Taub, eden od govorcev, ki je pojasnil, da osnova sionizma ni ozemlje, ampak človekova svoboda.

"Sionizem ne more biti podrejanje in kraja ozemlja. Sionizem ne more biti nadzor nad šibkimi. Judostvo ni kraja in zasužnjevanje šibkih. To ni sionizem. To ni judostvo," je bila jasna poslanka Meretza Tzvia Greenfield, medtem ko je Janiv shod končal z besedami: "Ne sovražimo, ampak jočemo za našim ljubljenim Izraelom."

Čeprav javnomnenjske ankete kažejo na večinsko podporo oblikovanju palestinske države ob judovski, kar je rešitev, ki jo zagovarjajo levousmerjene stranke, pa te pri volivcih ne uživajo več toliko zaupanje kot v preteklosti in nekoč vodilna laburistična stranka je na lanskih volitvah osvojila le 13 sedežev 120-članskem parlamentu.

Vodja desnousmerjene stranke Likud in premier Benjamin Netanjahu je sicer opustil svoje odločno nasprotovanje neodvisni palestinski državi, a njegova politika kaže, da je rešitev bližnjevzhodnega vprašanja še vedno zelo oddaljena, kljub pritiskom ameriškega predsednika Baracka Obame, ki je zahteval ustavitev gradnje novih judovskih naselbin.

Predstavnik judovskih naseljencev, ki se imajo za prave sioniste in prve branilce judovske države, je shod označil za popoln polom. Po besedah Dannyja Dayana je peščica udeležencev znak, da velika večina Izarelcev priznava, da so prav naseljenci pravi sionisti.

Enemu vodilnih ameriških intelektualcev Noamu Chomskyju, ki je vseskozi izredno kritičen do izraelske politike do Palestincev, izraelski uradniki na meji z Jordanijo niso dovolili na Zahodni breg, kjer bi moral imeti predavanje na univerzi v Ramali. Z izraelskega notranjega ministrstva so sporočili, da so uradniki na mejnem prehodu napačno razumeli, da hoče Chomsky obiskati tudi Izrael. Povedali, da bodo zahtevali pojasnila od mejnih organov, sami pa ne nasprotujejo njegovemu obisku v Ramali. 82-letni linvgvist in filozof je povedal, da se ne bo ponovno vrnil in poskusiti vstopiti na Zahodni breg, saj mu prenatrpan urnik tega ne dovoljuje.