Mitchell in Abas v Ramali, potem ko so napovedali nov krog posrednih pogajanj med Palestinci in Izraelci. Foto: EPA
Mitchell in Abas v Ramali, potem ko so napovedali nov krog posrednih pogajanj med Palestinci in Izraelci. Foto: EPA

Glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat je za medije spregovoril po srečanju z ameriškim odposlancem za Bližnji vzhod Georgeom Mitchellom in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v palestinskem mestu Ramala. "Pogajanja so se začela," je povedal Erekat in dodal, da bo med stranema posredoval Mitchell.

Mitchell, ki se je v zadnjih tednih večkrat sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, naj bi posredoval med izraelsko in palestinsko stranjo ter skušal zmanjšati razlike med voditelji obeh strani, da bi se lahko v roku štirih mesecev znova začela tudi neposredna pogajanja. Dan pred začetkom posrednih pogajanj je te podprla tudi Palestinska osvobodilna organizacija PLO.

Izrael upa, da bodo kmalu sedli za isto mizo
Izraelski premier Netanjahu je ob tem izrazil upanje, da se bodo posredna pogajanja kmalu premaknila do neposrednih. "Miru ne moremo doseči z razdalje ali z oddaljenim nadzorom," je povedal Netanjahu

Posredni pogovori med sprtima stranema bi se morali začeti marca, a so jih Palestinci prekinili zaradi nezakonite gradnje judovskih naselij na palestinskih ozemljih. Pogajanja so prekinili ravno med obiskom ameriškega podpredsednika Joea Bidena v Izraelu, kar je poslabšalo odnose med Izraelom in ZDA. Neposredne pogovore so Palestinci prekinili leta 2008, po izraelski vojaški ofenzivi na Gazo.