Pogajanja z Izraelom lahko stečejo takoj, je sporočil izvršni odbor PLO-ja. Foto: Reuters
Pogajanja z Izraelom lahko stečejo takoj, je sporočil izvršni odbor PLO-ja. Foto: Reuters
Eksplozija v Gazi
Pogajanja med Izraelom in Palestinci so se ustavila pred približno letom in pol, ko je Izrael napadel Gazo. Foto: EPA

Izvršni odbor PLO-ja je na srečanju v Ramali na okupiranem Zahodnem bregu odobril posredna pogajanja, pri katerih bo sodeloval posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell. Prejšnji teden je štiri mesece pogajanj odobrila že Arabska liga. Na pristanek PLO-ja sta se pozitivno že odzvala ZDA in Izrael.

"Kar se nas tiče, lahko začetek posrednih pogovorov oznanimo danes," je po večurnem sestanku povedal Jaser Abed Rabbo, član izvršnega odbora in veteranski pogajalec. "Pogajanja bodo potekala sledeče: 'sem in tja' med predsednikom Abu Maznom in izraelskim premierjem," je dodal Rabbo, pri tem pa imel v mislih palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in Benjamina Netanjahuja med katerima bo 'sem in tja' hodil Mitchell.

Hamas: Ne pogajajte se s sovražnikom
Hamas je PLO pozval, naj posredna pogajanja zavrne. "Izvršni odbor PLO-ja opozarjamo, naj ne sprejme odločitve o začetku pogovorov s sovražnikom in daje priložnost izraelski okupaciji, da zakrivi še več zločinov proti našim ljudem," je islamistična skupina zapisala v izjavi. Hamas je palestinsko vodstvo še pozval, "naj Palestincem preneha prodajati iluzije in razglasi propad absurdnih pogovorov".

Ovira na poti do pogajanj gradnja judovskih naselbin
Administracija predsednika ZDA Baracka Obame skuša obuditi mirovni proces, a številni dvomijo, da bo najnovejši poskus uspešen. Mitchell se je z Abasom že sestal. S posrednimi pogajanji želijo ZDA obiti oviro, ki jo predstavlja gradnja judovskih naselbin na zasedenih ozemljih, na katerih želijo Palestinci osnovati svojo državo in gradnji zato nasprotujejo oziroma popolno ustavitev gradnje v Vzhodnem Jeruzalemu kot zahodnem bregu postavljajo kot pogoj za nadaljevanje mirovnega procesa.

Zaradi napovedi Izraela, da je odobril nove gradnje judovskih naselbin – novico so objavili ravno na dan, ko je regijo obiskal ameriški podpredsednik Joe Biden – so se poslabšali tudi odnosi med Izraelom in njegovo tradicionalno zaveznico ZDA.

Netanjahu bi se pogajal neposredno
Izraelski premier je že privolil v posredna pogajanja, pri tem pa poudaril, da bi mu bila ljubša neposredna pogajanja. Netanjahu je novembra napovedal delno zamrznitev gradnje naselbin na Zahodnem bregu, izključil pa ustavitev v Vzhodnem Jeruzalemu.

Palestinski predsednik Abas je dejal, da so mu ZDA zatrdile, da Izrael med pogajanji ne bo izvajal nobenih "izzivalnih ukrepov", kar naj bi pomenilo, da ne bo nadaljeval gradnje ali napovedal novih gradenj. Izrael zanika, da je privolil v kaj takega.

Najtrši orehi, ki jih bodo morali streti med pogajanji, so vprašanje meje med izraelsko in morebitno prihodnjo palestinsko državo, usoda 4,7 milijona palestinskih beguncev in status Jeruzalema.