Netanjahu se je med svojim obiskom v Washingtonu srečal tudi s podpredsednikom Bidnom. Foto: EPA
Netanjahu se je med svojim obiskom v Washingtonu srečal tudi s podpredsednikom Bidnom. Foto: EPA
Izrael
Izrael vztraja, da ima pravico do gradnje judovskih naselbin v Vzhodnem Jeruzalemu. Foto: EPA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in ameriški predsednik Barack Obama sta se v sredo še enkrat sešla v Washingtonu, a je njun sestanek minil brez izjav za javnost, pa tudi brez tradicionalnega fotografiranja. To po mnenju poznavalcev pomeni, da zaradi napovedane gradnje novih judovskih stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu odnosi med ZDA in Izraelom ostajajo precej napeti.

Premier Netanjahu je po sestanku, po dveh dneh poskusov, kako bi za pogajalsko mizo znova posedli izraelsko in palestinsko stran, zapustil Washington. Ob odhodu je povedal, da so dosegli napredek, a ne on ne Bela hiša nista govorila o konkretnih dogovorih. "Mislimo, da smo našli zlat način, ki bo dovolil Američanom, da nadaljujejo mirovni proces, ob tem pa ohranijo naše nacionalne interese," je ob vkrcanju v letalo povedal Netanjahu.

Pogajanja brez dogovora, a v pozitivnem razpoloženju
Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je povedal, da sta imela predsednik Obama in premier Netanjahu odkrite pogovore ter da med stranema obstajajo področja strinjanja in nestrinjanja. Obama je sogovornika pozval, naj prevzame pobudo za nadaljevanje mirovnega procesa, ob tem pa je Gibbs povedal še, da so ZDA od Netanjahuja zahtevale, naj natančno obrazloži izraelske načrte za gradnjo naselbin v Vzhodnem Jeruzalemu.

Američani ob tem še vedno trdijo, da obstaja "nezlomljiva vez" med ameriškim in izraelskim ljudstvom, izraelski premier pa je povedal, da je med sredinim pogovorom vladalo pozitivno ozračje. Netanjahu je svoj obisk v Washingtonu, v želji, da bi našli kompromis, podaljšal kar dvakrat. Najprej je obisk, ki bi se moral končati v torek, podaljšal zato, da se je srečal z odposlancem za Bližnji vzhod Georgeem Mitchellom, nato pa se je za mizo še enkrat usedel še s predsednikom Obamo.

Namestnik tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Mark Toner je povedal, da so dale ZDA svojemu sogovorniku jasno vedeti, da želijo videti dokaz dviga zaupanja in zavezanosti mirovnemu procesu.

Prekinjena pogajanja, spor med ZDA in Izraelom
Posredna mirovna pogajanja med izraelskimi in palestinskimi oblastmi, ki so se po več kot enem letu znova začela pred dvema tednoma, je palestinska stran takoj prekinila, saj je Izrael takrat predstavil svoj načrt gradnje novih judovskih naselbin v Vzhodnem Jeruzalemu. To se je zgodilo ravno v času obiska ameriškega podpredsednika Joeja Bidna na Bližnjem vzhodu, kar je bil dodaten udarec odnosom med ZDA in Izraelom, ki so od takrat dalje na najnižji točki v zgodovini.