Tik pred srečanjem je mestna uprava Jeruzalema dala privoljenje za začetek gradnje 20 stanovanj za Jude v vzhodnem Jeruzalemu. Foto: Reuters
Tik pred srečanjem je mestna uprava Jeruzalema dala privoljenje za začetek gradnje 20 stanovanj za Jude v vzhodnem Jeruzalemu. Foto: Reuters
Palestinci
Predstavniki Palestincev trdijo, da je Netanjahujeva politika največja ovira na poti do vrnitve za pogajalsko mizo. 'Pripravljeni smo začeti pogajanja, če bo Netanjahu upošteval izjavo bližnjevzhodne četverice,' je dejal pomočnik Mahmuda Abasa. Foto: EPA

Izraelski premier in ameriški predsednik sta se iz oči v oči srečala prvič od dne, ko je Izrael razburil Washington in mednarodno skupnost z napovedjo, da bo v Vzhodnem Jeruzalemu zgradil 1.600 novih stanovanj za judovske naseljence.

Netanjahujev obisk v ZDA je namenjen prav pomiritvi spora s tradiconalno zaveznico, a mediji namigujejo, da voditelja nista zbližala stališč, kar se je pokazalo tudi pri neobičajnem koncu srečanja. Obama je svojega gosta najprej sprejel za 90 minut in nato že odšel v zasebne prostore, ko je Netanjahu zaprosil za ponovno srečanje. Drugo srečanje, prav tako za zaprtimi vrati, je trajalo pol ure, tudi po njem pa voditelja nista dala nikakršnih izjav, kar je v nasprotju z dozdajšnjo prakso.

Kot poroča BBC, je to odsev zadrege, v kateri so se znašle ZDA - da se je v času očitnega diplomatskega spora izraelski premier drznil priti v Washington, a ni ponudil nikakršnih kompromisov in ni popustil niti za ped.

Mirovni proces še eno leto zamrznjen?
Netanjahu se je pred srečanjem v Beli hiši sešel tudi s predstavniki kongresa in palestinske (in ameriške) zahteve po zamrznitvi gradnje opisal kot "nelogične in nerazumne". "Te zahteve bi lahko povzročile, da se mirovni pogovori ne bi začeli še eno leto," je dejal.

Predtem se je srečal tudi z ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, ki je ponovno kritizirala Izrael, saj je z napovedjo ogrozil pogovore, na katerih je posrednik posebni ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell.

Washington ves čas vztraja, da odobritev gradnje novih stanovanj ogroža oživitev mirovnih pogovorov med palestinsko in izraelsko stranjo, Izrael pa ne želi o tem slišati ničesar. Nasprotno, Netanjahu je znova poudaril, da ima njegova država pravico graditi v Jeruzalemu.

"Jeruzalem je naša prestolnica"
V več kot sto podobnih judovskih naselbinah, ki jih je Izrael začel graditi po zasedbi Zahodnega brega in Vzhodnega Jeruzalema leta 1967, živi skoraj pol milijona Judov. Po mednarodnem pravu so takšne naselbine nezakonite, Izrael pa ves čas trdi nasprotno. Netanjahu je pred vplivnim Ameriško-izraelskim odborom za javne zadeve (Aipac) v ponedeljek tudi izjavil, da "Jeruzalem ni naselbina. Jeruzalem je naša prestolnica."