Amnesty International je marca poročala, da so v ZDA lani usmrtili 43 ljudi, kar je tri manj kot leta 2010. Foto: EPA
Amnesty International je marca poročala, da so v ZDA lani usmrtili 43 ljudi, kar je tri manj kot leta 2010. Foto: EPA

V Georgii naj bi usmrtili Warrena Hilla in v Teksasu Yokamona Hearna. Oba sta bila obsojena na smrt zaradi umora, njuna primera pa sta bila predmet številnih pritožb, prizivov in preiskav, toda oblasti v obeh zveznih državah vztrajajo, da je treba smrtno kazen izvršiti.

Usmrtitev Hilla so s srede prestavili na ponedeljek, saj so spremenili strupeno sredstvo, ki ga bodo uporabili za usmrtitev. Namesto kombinacije treh substanc naj bi ga zdaj namreč usmrtili z injekcijo pentobarbitala.

Posebni poročevalec ZN-a za usmrtitve Christof Heyns je dejal, da bi bila usmrtitev obsojencev kršitev varovalk glede smrtne kazni in v nasprotju s sodbo ameriškega vrhovnega sodišča, ki je usmrtitve duševno motenih posameznikov prepovedalo leta 2002, zato je obe državi pozval, naj pokažeta moralno in pravno zrelost, ki se pričakuje od trdnih demokracij, ter spremenita kazen obsojenima.

Po besedah Heynsa je Georgia edina ameriška zvezna država, ki zahteva, da se duševna zaostalost obsojenca nedvoumno dokaže, kar je po njegovem mnenju preoster pogoj.

Hillovi odvetniki so dokazovali, da je obsojenčev inteligentnostni količnik nižji od 70, kar pomeni, da je umsko prizadet, toda sodnik je presodil, da duševna zaostalost ni bila nedvoumno dokazana.