Sanader je sprva govoril, da na Hrvaškem ne bo deležen poštenega sojenja, kar pa so v Zagrebu zanikali. Foto: EPA
Sanader je sprva govoril, da na Hrvaškem ne bo deležen poštenega sojenja, kar pa so v Zagrebu zanikali. Foto: EPA

Umik pritožbe na odločitev avstrijskega sodišča o izročitvi Sanaderja, ki je od decembra lani zaradi suma korupcije v priporu v Salzburgu, je že pred dvema tednoma napovedal njegov hrvaški odvetnik Goran Šuić, zaradi današnje odločitve pa so na sodišču v Salzburgu odpovedali tudi za torek predvideno javno razpravo o izročitvi. Za zdaj ostaja nejasno, kdaj bodo 57-letnega Sanaderja dejansko izročili Hrvaški.

Sanader je Hrvaško zapustil 9. decembra lani, dan pozneje so ga na podlagi mednarodne tiralice zaradi suma vpletenosti v korupcijo prijeli v Avstriji, od takrat pa je v priporu v Salzburgu.

Na Hrvaškem ga bremenijo zlorabe premierskega položaja in pooblastil v primeru oglaševalske agencije Fimi-media, prek katere so izčrpali okoli deset milijonov evrov iz javnih podjetjih in nekaterih ministrstev. Denar naj bi končal v črnih skladih HDZ-ja in žepih posameznikov.

Policijska preiskava poteka še v nekaterih drugih primerih korupcije v javnih podjetjih, v katere naj bi bil vpleten Sanader, med drugimi tudi v primeru sprejemanja provizije pri posredovanju za posojila Hypo Alpe-Adria Banke na Hrvaškem.