V letu 2025 se bo tako na univerzah, višjih šolah in v okviru poklicnega usposabljanja v Avstraliji lahko izobraževalo največ 270.000 tujih študentov.

Načrt uvedbe omejitve, ki jo bodo morali odločevalci še zakonsko urediti, je na novinarski konferenci predstavil avstralski minister za izobraževanje Jason Clare.

Po njegovih besedah bo tako prihodnje leto študij v Avstraliji začelo približno enako število tujih študentov kot pred pandemijo covida-19. Po tej se je namreč njihovo število v javnih institucijah povečalo za deset odstotkov, v zasebnih pa za 50 odstotkov.

Od 270.000 mest v letu 2025 jih bo 145.000 namenjenih univerzam, 30.000 drugim ponudnikom visokošolskega izobraževanja, 95.000 pa poklicnemu izobraževanju in usposabljanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napoved omejitve števila tujih študentov je razburila avstralski sektor terciarnega izobraževanja, čeprav vlada trdi, da bo sektor na ta način okrepila in izboljšala njegovo kakovost. "Te reforme so namenjene izboljšanju ter vzpostavitvi pravičnejših in bolj trajnostnih temeljev za prihodnost," je dejal Clare.

Ob tem je poudaril, da v sektorju obstajaj prevaranti, ki želijo hiter zaslužek in med drugim sprejemajo študente, ki ne znajo jezika, ali pa ponujajo nizek standard izobraževanja. Obenem naj bi reforma po njegovih besedah pomagala pri reševanju problema rekordnega priseljevanja v državo, ki je poglobil stanovanjsko problematiko, navaja britanski BBC.