Avstrija je pred dvema letoma potrdila, da je bil eden izmed njenih državljanov v Iranu pridržan na podlagi obtožb, nepovezanih z valom protestov, ki so takrat pretresali državo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na spletni strani iranskega pravosodja so danes objavili, da so na prostost izpustili Christiana Webra, ki je bil zaprt v pokrajini Zahodni Azerbajdžan. Dodajajo, da je bil obsojen po tem, ko je v državi zagrešil kazniva dejanja, podrobnosti katerih pa ne navajajo.

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA so ga pridržali, ko je z avtom potoval proti Indiji. Pri njem naj bi našli pištolo in napravo za nočni vid.

Po izpustitvi so ga predali avstrijskemu veleposlaniku, nato naj bi zapustil državo, navedbe na spletni strani povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Avstrija je oktobra 2022 potrdila aretacijo svojega državljana v Iranu, ni pa razkrila podrobnosti o njegovi identiteti. Na Dunaju so javili le, da njegovo pridržanje ni povezano s protesti.

Iran so namreč takrat pretresali množični in več mesecev trajajoči protesti, ki so izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini v policijskem pridržanju, potem ko naj bi kršila stroga pravila oblačenja za ženske. V obdobju protestov in zborovanj je bilo ubitih več sto ljudi, na tisoče protestnikov so aretirali.

Webra so izpustili dan po drugi obletnici smrti Mahse Amini.

V Iranu je trenutno zaprtih še več drugih evropskih državljanov, od katerih imajo nekateri tudi iranski potni list. Kritiki obtožujejo Teheran, da tuje državljane zadržuje kot talce. Iran to zanika, aretacije pa pogosto utemeljuje z obtožbami vohunjenja.