Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) svetuje slovenskim državljanom, ki so na območju, naj ravnajo v skladu z navodili civilne zaščite in lokalnih oblasti.

Z vajo po poročanju italijanske radiotelevizije Rai preverjajo intervencijske načrte civilne zaščite in simulirajo morebitno ognjeniško delovanje na območju Flegrejskih polj blizu Neaplja.

Vsi uporabniki mobilnih telefonov v Kampaniji bodo v okviru vaje danes ob 17. uri prejeli sporočilo SMS z opozorilom o vaji. Dežela Lacij je opozorila, da lahko sporočilo prejmejo tudi uporabniki mobilnih telefonov v sosednjih deželah.

V soboto bodo izvedli tudi evakuacijsko vajo na območju občin Neapelj, Pozzuoli, Quarto, Bacoli, Marano di Napoli, Giugliano in Campania ter Monte di Procida.

Na podlagi vaje in zbranih povratnih informacij bodo preverili postopek prenosa sporočil in pokritost s signalom, kar bo omogočilo morebitne izboljšave nacionalnega sistema javnega opozarjanja, poroča Rai.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu poudarjajo, da gre za vajo. "Ravnajte v skladu z navodili italijanske civilne zaščite in lokalnih oblasti," danes še svetujejo državljanom na omrežju X.

Flegrejska polja so sestavljena iz 24 vulkanskih struktur in veljajo za supervulkan. Italijanski Nacionalni inštitut za geofiziko in vulkanologijo (INGV) na območju od leta 2022 zaznava povečano seizmično delovanje, ki bi lahko bila po mnenju več vulkanologov posledica kopičenja magme pod površjem ali kopičenja plinov. Zadnji večji izbruh ognjenika na območju je bil leta 1538, eden največjih izbruhov pa pred 39.000 leti.