Zavzel se je za okrepitev obrambnih zmogljivosti Poljske in drugih članic Nata.

Najpomembnejši dokaz razumevanja lekcije druge svetovne vojne "je popolna predanost obrambi, pripravljenost organizirati celotno zahodno Evropo, Nato za obrambo pred agresijo, ki smo ji danes priča na ukrajinskih bojiščih," je dejal Tusk po poročanju poljske tiskovne agencije PAP.

Za Poljsko to pomeni, da se v celoti posveti svojim obrambnim zmogljivostim, da se bo lahko spopadla z vsako agresijo, je dejal in članice zveze Nato pozval, naj se v celoti posvetijo obrambi pred agresijo v Ukrajini.

Osrednja slovesnost je potekala na severu države na polotoku Westerplatte v Gdansku ob obali Baltskega morja, kjer so bojne ladje nacistov 1. septembra 1939 ob zori obstreljevale enote svoje vzhodne sosede in s tem začele drugo svetovno vojno. Med njo je bilo po vsem svetu ubitih več kot 50 milijonov ljudi, od tega šest milijonov Poljakov, med katerimi so bili trije milijoni Judov.

Poljski predsednik Andrzej Duda, ki se je udeležil spominske slovesnosti v mestu Wielun na zahodu države, kjer so pred 85 leti padle prve nacistične bombe, pa je danes Berlin znova pozval k plačilu odškodnin za škodo, ki jo je država utrpela med vojno, češ da obžalovanje in opravičilo Nemčije ne zadostujeta. Ocenil je, da vprašanje še ni rešeno. Plačilo odškodnin od Berlina zahteva tudi bolj proevropska Tuskova vlada.

Nemški kancler Olaf Scholz je med obiskom v Varšavi na začetku julija sporočil, da namerava Nemčija izplačati odškodnino približno 40.000 še živečim žrtvam nemške nacistične okupacije Poljske med drugo svetovno vojno. Podrobnosti ni podal.