To bi lahko vplivalo tudi na parlamentarno večino.

Penava je bil namreč izvoljen s podporo vseh 64 delegatov, ki so ostali v dvorani po odhodu njegovega protikandidata in dosedanjega namestnika Maria Radića ter njegovih pristašev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Z Radićem, ki velja za drugega najmočnejšega človeka v stranki, je iz dvorane odšlo še 38 delegatov od skupno 103, ki so imeli pravico glasovanja. Med njimi je bil tudi njegov kandidat za namestnika Igor Peternel, ki je vodja poslanske skupine v saboru.

Peternel in Radić sta po odhodu sporočila, da stranka in njena poslanska skupina več ne obstajata.

Peternel je za portal N1 Hrvatska napovedal oblikovanje nove poslanske skupine in nove stranke. Ocenil je, da je Penava s sobotnim izrednim volilnim zborom, ki ga je nepričakovano sklical konec julija, hotel "v celoti prevzeti stranko in jo evtanizirati". Po njihovi oceni je namreč stranka z vstopom v vladno koalicijo s HDZ izgubila svojo identiteto, potem ko se je leta borila proti politiki premierja Andreja Plenkovića.

Izpostavil je še, da so iz stranke izstopili vsi, ki so jo ustanovili in tvorili njeno jedro. Pri tem je ob sebi in Radiću izpostavil še poslanca Damirja Biloglava ter evropskega poslanca in člana predsedstva stranke Stephena Nikolo Bartulico. Ta je po potrditvi Penave v soboto sporočil, da izstopa iz stranke, ki je s tem ostala brez poslanca v Evropskem parlamentu.

Biloglavu medtem trenutno miruje mandat v saboru, z njegovo aktivacijo 24. novembra pa bi se lahko spremenila tudi podpora vladi, saj poslanec, ki ga trenutno nadomešča, podpira Penavo.

Poslanska skupina DP ima sicer enajst članov, z odhodom Peternela, Biloglava in Krešimirja Čabaja pa bi jih imela osem. S tem bi parlamentarna večina ostala brez treh poslancev in padla na mejnih 76, navaja Hina.

Penava medtem v odhodu delegatov ne vidi razkola in je po ponovni potrditvi dejal, da iz stranke ne bo nikogar izključil. "Zame to, da Radić ostane v stranki, ni sporno. Pozivam vse še enkrat, da ostanemo skupaj, da gradimo pot kot tretja politična opcija v državi. Vsi so dobrodošli," je dejal in poudaril, da želi ohraniti stabilnost vlade.

Odnosi v stranki so se zaostrili pred volilnim zborom, razkol pa se je poglobil v minulih dneh, ker so privrženci Penave odločili, da bo glasovanje javno, da bi odpravili dvome v njegovo pravilnost. Privrženci Radića pa so zahtevali tajno glasovanje ob navzočnosti opazovalcev. Iz dvorane so odšli, ker jim niso omogočili niti glasovanja o tem predlogu.